Risotto primaverde

Okej, risotto kanske är det som du är mest sugen på när det är 25 grader varmt ute. Man det kan vara det du blir sugen på när du ser alla fina primörer i grönsaksdisken. Jag tycker inte Avorioris är ett bra risottoris utan föredrar Arborio eller Carnaroli. Den senare har mest tuggmotstånd.

Risotto verde
God som ensamrätt eller med kyckling, parmaskinka eller lax.

500 g sparris
1 st fänkål, stor
1 l ljus buljong, t ex grönsak eller kyckling
3 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja
4 dl risottoris, gärna arborio eller carnaroli
3 dl torrt vitt vin
100 g parmesanost, finriven
salt, svartpeppar från kvarn
lite smör

Till servering:
Rucola, röd mangold och färska örter
Citronsaft
Olivolja
Friterade rotfruktschips eller hackade salta mandlar (Saltå kvarn)

Bryt av sparrisens nedersta del. Skär ur mittdelen av fänkålen. Skär dem i mindre bitar och koka med buljongen ca 10 minuter. Skär under tiden resten av sparrisen i 0,5 cm tunna skivor och strimla fänkålen fint. Finhacka löken. Bryn löken genomskinlig i olja. Tillsätt riset och höj värmen. Rosta det ca 1 minut under omrörning. Tillsätt vinet och låt det koka in. Koka risotton i 16 minuter och tillsätt buljongen lite i taget. Lägg i sparrisen och koka ytterligare 4 minuter. Dra av från värmen och låt stå 1 minut. Riv osten fint och rör ner tillsammans med smöret. Smaka av med smör, salt och svartpeppar. Toppa med örter och sallad, lite citronsaft och olivolja och gärna några rostade nötter eller rotfruktschips.

 Skriv ut