Rödbetor + björnbär = fab!

Foto: Matilda Lindeblad

När hösten är här är det härligt att frossa i rödbetor och de är fint att kombinera med björnbär, de bryter betornas lite jordiga smak. Gillar man lakrits kan man smaksätta rödbetorna med 1 tsk pulver. Det kan lätt bli lite slafsigt att skära upp en hel kyckling. Vill man göra det enkelt, och snyggare, för sig använder man kycklingdelar eller skär upp kycklingen “spatch cock” och tar bort ryggbenet.

Ugnsbakad kyckling med citronrödbetor och ostkräm

6 portioner

1 hel stor kyckling, ca 1,2 kg
0,5 kruka färsk timjan
1 citron
1 vitlöksklyfta
50 g smör
1 kg rödbetor
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 dl torrt vitt vin
2,5 dl björnbär
1 msk honung
timjan till garnering
salt, svartpeppar

Ostkräm
75 g fetaost eller getost
3 dl yoghurt
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Krydda kycklingen rikligt med salt och svartpeppar både invändigt och utvändigt. Repa bladen av timjanen. Lägg de hårda timjanstjälkarna inuti kycklingen. Skala och finhacka vitlöken. Tvätta och riv skalet på citronen. Blanda smöret med vitlök, citronskal och timjan. Skiva halva citronen tunt och pressa saften ur den andra halvan. Lägg citronskivorna innanför skinnet på kycklingen tillsammans med smöret. Lägg eventuell citron som blir över inuti kycklingen. Skala rödbetorna och klyfta dem. Lägg dem runt om kycklingen. Blanda kycklingfond, vin och citronsaften och häll på rödbetorna. Sätt in kycklingen i ugnen och sänk värmen till 175°. Baka ca 80 minuter tills kycklingen är färdig. Låt kycklingen vila under folie. Mosa osten med yoghurten till en kräm. Smaka av med salt och peppar. Blanda rödbetorna och skyn med björnbären och honungen och servera till kycklingen, tillsammans med ostkärmen. Garnera med timjan.