Go green

På julbordet brukar det mesta finnas representerat men det brukar vara tunt med grönsakerna. I bästa fall finns det några rödbetor gömda under ett lager med majonnäs. Här är en julig rödkålssallad som förbättrar statistiken. Är kålen bitter kan du gott blanchera den i lite vatten. Då blir salladen inte lika krispig men de bittra tonerna tonas ned. Jag tänker mig att det vore gott att vända ned mängder med hackad bladpersilja och koriander. Och toppa med ett pocherat ägg och kanske servera rökt lax och vispad crème fraiche till och…

Rödkålssallad med kardemumma
Knaprig sallad med julig smak som funkar fint till t ex skinka och köttbullar. Den som inte gillar kardemumma byter ut mot t ex riven ingefära.

500 g rödkål
2 morötter
2 apelsiner
1 granatäpple
2 msk hackade torkade aprikoser
3 msk rostade pumpafrön och hasselnötter

Dressing
1,5 msk honung
1 msk vit balsamvinäger
2 msk olivolja
2 krm kardemummakärnor
salt, svartpeppar

Strimla rödkålen fint med en mandolin eller en osthyvel. Riv morötterna grovt. Skär bort skalet från apelsinen och skär ut filéer i en skål. Pressa ur all saft. Blanda ned rödkålen och morötterna. Dela granatäpplet och knacka ut kärnorna. Ta bort allt vitt, det är bittert. Blanda ned kärnorna i salladen tillsammans med dadlarna. Blanda samman ingredienserna till dressingen. Vänd ner dressingen och rostade nötter precis innan servering.

 Skriv ut