Rostad vitlöksbroccoli

Broccoli är en svår grönsak tycker jag. Svår i den bemärkelsen att den är alldeles ljuvlig när den är perfekt lättkokt, gärna ångad, men gräslig när den är överkokt. Då smakar den kål och får en mjuk, oaptitlig konsistens. Varför den smakar och luktar kål beror helt enkelt på att den tillhör kål-familjen botaniskt. Samma enzym- och aromämnen som finns i broccoli finns också i brysselkål och vitkål och dessa förändras, och till och med förstärks, vid kokning. Fryst kokt broccoli kan vara riktigt otäckt, men mest för den mjuka konsistensen.

Ett av de bästa tillagningssätten för broccoli – om man inte har en ångugn – är att rosta den i ugnen. Graden av rostning kan man variera efter smak – vissa gillar sina mörka och frasiga, andra föredrar bara en lätt färgning. Genom att vrida upp temperturen från 175 till 225 grader blir broccolin hårdare rostad. Det enda man behöver oroa sig för är att vitlöken lätt kan brännas vid den högre temperaturen. Och bränd vitlök smakar bittert.

Broccoli passar bra ihop med vitlök och bacon. Eftersom jag ville ha en vegetarisk rätt ersatte jag dock fläsket med rökta mandlar. Det funkade mer än bra, kanske för att mandel också är en av broccolins smakkamrater. Sardeller, smör, soja och olivolja är också klassiska kompisar precis som citron, som jag använder flitigt ihop med parmesanost för att få ihop smakpaletten med umami. Prova att pressa över en skvätt citron och lite hyvlad parmesan nästa gång du kokar eller rostar broccoli. Och glöm för sjutton inte saltet, osalt broccoli är nästan lika ointressant som överkokt dito.

Vitlöksrostad broccoli
2 broccolistånd á 250 g
5 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 msk rökta mandlar
salt

Dela broccolin i bitar på längden. Skiva vitlöken tunt. Lägg broccoli och vitlök i en ugnsfast form. Häll över olivolja och salt. Grädda i 175 grader i ca 25 min tills broccolin har fin färg (eller 225 grader om du vill ha den hårdare rostad) och önskad konsistens. Rör om en gång under tiden. Hacka mandlarna och strö över.

Gott i sallader, till lamm, kött, fisk och kyckling. Kan med fördel vändas i lite grädde och serveras som pastasås.

 Skriv ut