Måndagsgrönt

En månad har gått med mig som vardagsvegetarian. Det har gått förvånansvärt lätt att programmera om hjärnan. Lättast har det varit att äta vegetariskt på lunchen. Det har varit bra övning för mig att göra mig till besvär och beställa vego och det har varit kul att leta efter bra vegoställen nära jobbet. Frukosten har jag heller inte några som helst problem med, det har till och med blivit så att jag hoppar över skinkan på helgfrukosten även fast jag inte behöver. Jag är helt enkelt inte sugen på skinka längre.

Det som är svårast är att laga vegetarisk mat som även mina barn gillar. Falafel funkar fint liksom pasta och soppa. Men är det för mycket kryddor och röror så knorrar de. Den här rätten kan kanske bli en ny vardagsfavorit. Lättlagat, hyfsat snabbt och med milda smaker. Tyvärr är 4-åringen lite slumpmässig i vad han gillar – igår åt han inte potatis men väl halloumi. I morgon är det antagligen precis tvärtom. Vill man inte ta en fight eller äter kött så passar det utmärkt att servera stekt kyckling, fläskkarré eller lammfärsbiffar till.

Rostade rotsaker med halloumi och linser i honungsdressing
Kanelen lyfter smaken på morötterna och palsternackan och ska bara anas, därav det futtiga kryddmåttet. Lägg gärna till lite chiliflakes för en mer vuxen smak och puylinser eller belugalinser för extra stilpoäng. Här föredrar jag fast hounung istället för flytande eftersom den första har mycket godare smak.

700 g potatis
300 g palsternacka
300 g morötter
1 tsk salt
2 tsk rosmarin
0,5 tsk spiskummin
1 krm kanel
1-2 paket halloumi
olivolja, örter efter tillgång t ex basilika, körvel eller mejram

en klick yoghurt 10% eller spenattzatsiki eller fänkålstzatsiki

Linsdressing
3 dl kokta gröna linser
3 msk olivolja
1 msk honung, ej flytande
0,5 st liten citron (tvätta den noga)
lite salt
(den som vill ha mer oumf lägger till lite dijonsenap och kanske en gnutta chili)

Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen noga och torka den torr. Skala rotfrukterna. Skär allt i klyftor. Häll på olja. Mycket olja ger krispigare men onyttigare grönsaker. Blanda om och krydda med salt och kryddor. Baka i 30-40 min tills de är mjuka med fin färg. Rör om en gång under tiden. Koka ev. linserna eller spola av dem i kallt vatten om du använder burklinser. Blanda samman övriga ingredienser till dressingen och vänd ner linserna. Stek halloumin. Servera rotfrukterna med halloumi och linser. Garnera med färska örter om du har och servera gärna en yoghurtsås till.

 Skriv ut