Säg hej till den rostade müslin!

Vår "frukosthylla" med chiafrön, hemgjord granola, havregryn, rostad müsli, köpeflingor, rostade kokosflagor och mullbär.

När jag växte upp åt vi filmjölk, sylt och müsli till frukost varje dag. Müslin var av den dammiga sorten med övervägande andel havregryn och jag skulle inte bli förvånad om det berättades för mig att den var från Coop. Varje morgon såg likadan ut, med en månads undantag. Våra sommarlov tillbringades nämligen ombord på familjens segelbåt och varje år innan avsegling införskaffades alltid två saker. En noga utvald leksak från leksakaffären (trollerilådan är den enda jag minns) och ett paket kalaspuffar. Jag trodde tills för några år sedan att kalaspuffarna var en muta men sen fick jag höra att den var till för att dölja smaken på H-mjölken (UHT-mjölk med lång hållbarhet som inte behöver vara i kylskåp. Smakar überkokt). Smart tänkt av mina föräldrar för müslin hade antagligen inte klarat jobbet.

Jag äter fortfarande yoghurt med müsli till frukost, dock inte varje dag och aldrig någon dammig variant. Min favorit bland köpe-müslisarna är AXA Gold (bra relation pris, smak och innehåll men jag är varken expert eller konnässör) men det händer att jag gör egen granola eller rostad müsli. Det senare är ett enkelt knep för att få müslins smaker att utvecklas och blir sagolikt gott utan något tillsatt socker. Rostad müsli är också perfekt när man behöver rensa i torrförrådet och använda slattar av nötter, frön och torkad frukt.

Kalaspuffarna och H-mjölken hoppar jag dock över helt och hållet.

Rostad havremüsli med hasselnötter, quinoapuffar och bipollen
Jag tycker att hasselnötterna har den godaste smaken så de använder jag alltid, men egentligen kan du blanda vilka nötter, frön och gryn du vill. Den här är näringstät med mycket nötter och frukt. Du anpassar mängderna efter din smak, ditt energibehov och ditt förråd.

8 dl gryn t ex havre, dinkel och råg
400 g nötter och mandlar (hasselnötter är ett måste enligt mig)
200 g torkad frukt t ex russin, aprikoser och mullbär
130 g quinoapuffar (t ex Biofood)
100 g bipollen
125 g torkade äppeltärningar (t ex Urtekram)

Sätt ugnen på 225 grader och varmluft. Bred ut grynen på två plåtar. Rosta dem ca 5 min. Rör om, vänd ev. plåtarna och rosta ca 5 minuter ytterligare tills grynen har fin färg. Du kan också rosta grynen i en torr stekpanna i omgångar. Låt svalna. Häll upp grynen i en bunke. Lägg nötterna och mandlarna på en plåt och rosta dem gyllenbruna. Låt svalna. Gnugga av skalet lätt på hasselnötterna med ett papper eller en handduk. Jag tycker det inte gör något om du inte får av allt rostat skal, men det mesta. Hacka nötterna grovt. Hacka ev. stora frukter grovt. Blanda samman allt.

 Skriv ut