En fantastisk vietnamesisk rostbiff

Edit 20150312:
Nu har jag lagat den här rätten igen. Och gjort en snyggare bild! Kanske kommer ni nu att våga laga den. Gör det! Den är verkligen mållöst god och en perfekt rätt att laga till många. Jag följde väl receptet på ett ungefär men lade till 1 tsk five-spice krydda till marinaden. Funkade fint. Till köttet serverade jag krispiga isbergssalladsblad och en nudelsallad.

20140508:
Jag har inte velat lägga ut det här receptet för jag har tänkt att jag ska laga om rätten och ta en snyggare bild. Risken är att ni får vänta till 2045 så nu struntar jag i det, även om det skär i stylisthjärtat. Ha överseende och laga den här rätten ändå, för den är grym!

Karamellsåsen är en traditionell rätt från norra Vietnam som äts till både fisk och kött. Första gången jag åt den var på en känd vårrullesylta i Hanoi. Jag tvingade min sambo att gå tillbaka tre dagar i rad för att biffrullarna med karamellsås var så grymma. Här har såsen fått landa på en svensk rostas tillsammans med en rub med ännu mer smak av Vietnam. Bra att förbereda om man är många på festen och enkel att variera med tillbehör efter säsong och humör. Servera den gärna med neutralt ris och krispiga grönsaker t ex rivna morötter, gurkskivor, salladslök, rättika, hackade nötter eller rostade sesamfrön och massor av färska örter – mynta, koriander och thaibasilika. Du kan också blanda ner grönsakerna i en nudelsallad. Blir det något kvar blir köttet perfekt att skiva och lägga på mackan med majonnäs och sriachasås eller servera med rispapper.

Biff med vietnamesisk rub och karamellsås med ingefära
Du kan byta ut rostas mot t ex fläskkarré. Öka dock stekgraderna något.

1 kg rostas eller annat helt kött
2 citrongrässtjälkar
2 vitlöksklyftor
4 limeblad
1 tsk chiliflakes
ev. 1 tsk five-spice krydda
salt och svartpeppar
smör till stekning

Karamellsås
1,25 dl socker
2 msk vatten
1 msk fisksås
1,5 msk ljus soja
1 msk riven ingefära

Till garnering: mynta, koriander, thaibasilika, hackad chili och ev. lite fin strimlade limeblad
Till servering: ris eller nudlar, sesamfrön eller hackade salta jordnötter, strimlade grönsaker och sallad.
Serverade i separata högar eller blandade till en sallad.

Bryn köttet runt om i en stekpanna. Krydda med rejält med salt och lagom med svartpeppar. Lägg köttet på en plåt. Ta av det yttersta bladen på citrongrässtjälkarna. Finhacka resten. Strimla limebladen och finhacka vitlöksklyftorna. Blanda med chiliflakes och klappa in ruben i köttet. Stek köttet i 125 grader tills det når en innertemperatur på 60-62 grader (eller valfri stekgrad).

Gör under tiden såsen. Blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka ca 5 min tills sockret ändrar färg till ljusbrunt. Rör inte. Om det fastnar socker på kanterna av kastrullen kan du skrapa ned det med en värmetålig slickepott men du ska inte röra runt i sockret. Blanda fisksås, soja och ingefära i en skål. Tillsätt sojablandningen men se upp för det fräser. Rör eller vispa lätt tills sockret löst sig igen. Späd med några matskedar vatten om såsen blir för tjock. Låt såsen svalna något.

Ta ut köttet och låt det svalna något. Pensla med karamellsåsen. Köttsaften och såsen som rinner ner på plåten och blir över blandas till en god sås som du skrapar ner och serverar till eller häll över salladen. Låt köttet vila ca 10 min innan du skivar det tunt. Godast är köttet ljummet men även kallt smakar det bra. Strö över rejält med färska örter, ev. lite hackad chili och strimlade limeblad

 Skriv ut