Lyxig broccolisallad

Foto: Ulrika Pousette

Både blomkål och broccoli har jag en viss ambivalens inför. Jag älskar smaken av dem när de är stekta eller råa, men ogillar dem starkt när de är kokta. Lättkokta går an men råkar man koka dem några sekunder för länge är det kört. Kålen börjar lukta apa. Eller åtminstone starkt unket. Enligt allas vår köksguru i kökskemi Lisa Förare Winblad så är det framförallt dimetylsulfid som frigörs men också andra svavelhaltiga ämnen.

Jag kokar i princip nästan aldrig broccoli. Gör jag det så är det mycket lätt, max 2-3 minuter, och sedan snabb avkylning i isvatten. Men allra bäst tycker jag broccolin blir om man utsätter den för hög värme och/eller ett syrebad. Stekt i ugn på 250 grader med olja, smörstekt i panna eller snabbwokad med lite oystersås är några av favoriterna. Men en god tunnskuren broccoli råmarinerad med citron, salt och olivolja är också god som variation. Inga unkna ämnen så långt näshåret räcker.

Här är ett recept på en riktigt schysst sallad utan särskilt mycket sallad. Sött, salt, syrligt, knapriga mandlar och ljuvlig smak av hårt rostad broccoli och blomkål.

Ljummen ostsallad med rostad broccoli och blomkål
2 broccoli (à ca 500 g)
1/2 blomkålshuvud (à ca 350 g)
2 vitlöksklyftor
1 dl sötmandlar
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 moget päron
1 mozzarella (à 125 g)
1 påse babyspenat eller rucola (à 65 g)
1/2 kruka basilika
50 g grovriven parmesanost

Citrondressing
2 msk färskpressad citronjuice
finrivet skal av 1/2 citron
3 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 krm salt
1 krm peppar

Sätt ugnen på 250 °C. Ställ en plåt mitt i ugnen. Ansa och skär broccolin och blomkålshuvudet i buketter.
Skala och skiva vitlöken. Grovhacka mandeln. Blanda broccoli, blomkål, vitlök och mandel med olivolja och salt i en bunke.Ta ut plåten och lägg på ett bakplåtspapper. Häll ut grönsakerna på plåten och ställ in i ugnen igen. Rosta grönsaksblandningen mitt i ugnen ca 12 minuter. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Dela, kärna ur och skär päronet i mindre bitar. Dela mozzarellan i mindre bitar. Lägg babyspenat eller rucola och basilikabladen på ett stort fat. Lägg på de ljumna grönsakerna, päron, mozzarella och parmesan. Ringla över dressingen.

 Skriv ut