Skidåkarföda!

Foto: Matilda Lindeblad

Skidar ni på sportlovet? Det gör inte jag men jag tänker och avundas er som har snö under laggen. Kanske behöver ni lite extra energi så att ni orkar hela veckan ut? I sånt fall tycker jag att ni ska laga den här mumsiga rotfruktsgratängen. I Finland kan de sin kålrotslåda och de vet därför att kålroten kommer bäst till sin rätt om den samsas med något litet sött. Därför har jag smaksatt den här gratängen med soltorkade tomater och vispgrädde. Därtill lite Taleggio för extra umpf, jag menar umpa, umpa! Servera gratängen som den är med en krispig sallad eller med stekt kött, både nötkött och anka funkar fint, eller lax.

Krämig rotfruktsgratäng med taleggio
Ljuvlig, krämig gratäng på vinterns alla rotfrukter. Använd helst fast potatis annars blir gratängen mer som en kompott. Sötman från tomaterna lyfter smaken på kålroten och ingefäran ger en fin liten hetta.

300 g kålrot
300 g palsternacka
200 g jordärtskockor
700 g fast potatis
1 finhackad vitlöksklyfta
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 tsk malen ingefära
6 st soltorkade tomater
150 g taleggio
salt och svartpeppar

Skala rotfrukterna och potatisen och skär dem i tunna skivor. Finhacka vitlöksklyftan. Koka potatis, rotfrukter och vitlök i grädde och mjölk på medelvärme ca 20 min tills de är mjuka. Hacka tomaterna grovt. Smaka av med salt, peppar, ingefära och tomater. Häll upp i en gratängform. Riv eller skiva osten tunt och fördela över. Gratinera i 200 grader i ca 15 min eller tills gratängen har fått fin färg.

Förbered så här: Koka gratängen dagen innan och häll upp i en gratängform. Förvara i kylskåpet. Gratinera gratängen precis innan gästerna kommer. Är gratängen helt kall kan gräddningstiden behöva ökas till ca 25 min.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv som en del av en ekologisk och vegetarisk buffé

 Skriv ut