Saffransbulgur

Trött på saffransbullar men sugen på saffran? Söker du något nytt till julbordet? Drömmer du om något grönt? Gillar du orientaliska smaker? Om svaret är JA på någon av frågorna kan du läsa dig ned genom en liten text om saffran och landa i ett gott recept på saffransbulgur med fänkål och fetaost.

En liten lektion i saffran
Lögnare, bedragare och brödbagare vet varför saffranet kostar flera tusen kronor per kilo. Det krävs nämligen över 200 000 krokusar och flinka fingrar för att plocka pistillerna till 1 kilo saffran, eller 100 st blommor till det lilla paketet du brukar köpa i affären. Riktigt billig saffran finns inte så om du någon gång blir frestad att göra ett “klipp” ska du hoppa över erbjudandet. Du köper med största sannolikhet världens dyraste gurkmeja. Ibland drygas saffran ut med färgtistel, även kallad “safflor” eller “american saffron”. Det smakar gott men på tok för lite saffran. Mest saffran odlas i Iran men den bästa sägs komma från Spanien.

I Sverige ökar konsumtionen med 300 000 procent över jul då vi främst använder saffran i bullbaket. I andra länder är konsumtionen lite mer jämn. Saffran förekommer flitigt i nordafrikansk matlagning. I Frankrike kryddas fiskgrytan Bouillabaisse med saffran, i Spanien hamnar den i paellan. I Indien har jag en gång druckit en underbar lassi – en kall yoghurtdryck – svagt kryddad med saffran och kanel.

Förutom kanel så gifter sig saffran fint med ingefära, chili och lakritssmakande fänkål eller stjärnanis. Jag tycker också att den något kvalmiga smaken behöver hjälp på traven av något syrligt som citrussaft, yoghurt, tomat eller hallon.

I Sverige använder vi mest saffranet i mald form men många gillar de hela trådarna, just för att man då kan se att det är “äkta vara”. Att garnera med några saffranstrådar är dock ganska meningslöst då saffran behöver värme och vätska för att smakerna ska utvecklas. Varm degvätska eller fräsning i smör är därför att rekommendera.

Saffran kan spåras ända tillbaka till romarna. De använde saffran för att hålla sig nyktra och grundade därför gärna med ett glas saffransvatten på förfesten. Det är kanske något att prova till jul?

Saffranskokt bulgur med fänkålssalsa
Lika gott på julbordet som till lättlunch i januari. Då gärna med lite grillad kyckling,lammfärsbollar eller falafel. Servera gärna med en tsatsiki eller yoghurtsås till.

0,5 g saffran
3 dl bulgur
6 dl grönsaksbuljong
1 burk stora vita bönor eller 3 dl hemkokta
1 stort fänkålsstånd
0,5 st apelsin, saft från
3 msk olivolja
1 msk honung
1 st granatäpple
100 g fetaost
1 dl pistagenötter, skalade och rostade
Salt, svartpeppar och chiliflakes

Koka saffran, bulgur, grönsaksbuljong och lite salt enligt anvisning på förpackningen. Skölj bönorna och vänd ner i bulgurn. Skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin. Blanda med apelsinsaft, olivolja, honung, salt och svartpeppar. Ta ut kärnorna ur granatäpplet. Strö över fetaost, granatäpplekärnor och pistagenötter. Servera med yoghurt och strö eventuellt över chiliflakes.

 Skriv ut