Har du fastnat?

Har du fastnat i balsamvinägerträsket? Det är ett himla träska att slafsa runt i, oäkta och allt. När du kravlat dig upp på fasta land så kanske du är mottaglig för några tips på nya salladsdressingar. För som ni vet är ju en sallad utan dressing dötrist medan en sallad med, är rena himmelriket.

Så här kommer tre genvägar till himlen. De är utan mängdangivelser men ofta brukar det vara bra att börja med 3 delar olja och 2 delar vinäger eller annat syrligt och sedan balansera upp med resten av ingredienserna. Skölj/lägg helst salladen i kallt vatten och slunga eller torka den torr innan du blandar med dressing precis vid servering.

Sojadressing med sesamfrön
En dressing behöver sälta och här kommer sältan från soja. Den här dressingen är lätt. Den är därmed perfekt i ackompanjemangs sallader (ett enormt krångligt ord för en tillbehörssallad a.k.a. grönsallad). Gott till t ex lasagne eller pasta. Den är salt och syrlig (beroende) på val av vinäger vilket balaseras upp med en nypa socker och gärna lite smörig nötighet i form av rostade frön. Lite fransk senap är också en höjdare för den som vill ha lite mer umpf.

Olivolja
Vinäger, t ex sherryvinäger
Ljus soja
En nypa socker
Salt, peppar
Rostade sesamfrön, solrosfrön eller furikake

Passionsfruktsdressing
Passionsfrukt är en av mina absoluta favoritfrukter. Med sin friska syrlighet passar den enormt bra i en salladsdressing. Gott tillsammans med kikärter, rostade sesamfrön men också till salt bacon, skinka eller kyckling. Det är lite 80-tal över den här dressingen.

Limesaft eller annan lättare vinäger
Olivolja eller en nötig rapsolja
Passionsfrukt, innanmätet
Lite flytande honung
Salt
Ev. finhackad chili

Misodressing
Ljus misopasta är en underbar smaksättare och så även i en dressing. Serverad till soft shell crab med friterat laxskinn smakar den så klart underbart men jag skulle säga att den passar lika bra till en grönsallad med morötter och avokado, som till en matigare laxsallad med krutonger och lax. Eller varför inte till en kålsallad?

Risvinäger eller limejuice
Mild olivolja eller annan mild olja
Ev. lite sesamolja med betoning på lite
Misopasta, ljus
Ljus sojasås eller fisksås om du gillar det
Lite råsocker
Ev. riven ingefära och/eller finhackad vitlök

 Skriv ut