Vardagslyx!

Idag har jag haft en riktigt matlyxardag. Började dagen med min gröt. Så här på fjärde dagen är den fortfarande lika god och idag var det till och med den bästa hittills. Matdagen fortsatte bra med finlunch på Gro med en fin vän. Gro är ett ställe som jag verkligen kan rekommendera om har vägarna förbi S:t Eriksgatan i Stockholm och har råd att lägga några extra tior på lunchen. De har bara 4 rätter på menyn – en bröd, en rå, en varm och en söt. Idag var varmrätten flankstek med palsternackskräm och picklad lök för 100 väl investerade pengar. Till kvällsmat lyxade jag och småkillarna till det med hemgjord sashimi. De fick visserligen en halstrad variant men alla var nöjda.

För att få till sashimin så krävs det att du köper Salma-lax. Om du vet att laxen är pinfärsk kan du självklart köpa vanlig odlad lax men ofta tycker jag den smakar alldeles för mycket tran och fisk. Jag hoppar hellre över några gånger än äter dålig lax och tycker att Salma definitivt är värt sina extra kronor.

Grönsakerna gör jag riktigt krispiga genom att lägga dem i isvatten. 10 minuter gör underverk för krispigheten. Prova att förvara strimlade rotfrukter i isvatten i kylen, de håller sig faktiskt fräscha i flera dagar. Jag råkar vara ägare till en grönsakssvarv men för att vara ärlig står den mest i skåpet och samlar damm. Det går lika bra att skära rotfrukterna fint, gärna med hjälp av en osthyvel, eller riva dem grovt på rivjärn.

Riset piffade jag med rostade sesamfrön för en fin nötig smak. Och så frisk grape och mjuk och mild avokado. Vill du ha mer smak kan du tillsätta lite finhackad röd chili i sojan eller servera lite wasabi till. Hur gott som helst. Och som en bonus många nyttighetspoäng.

Tänk om alla matdagar vore så här bra!

Salmalax med avokado, grape och nötris
Halstra laxen lätt i sesamolja eller servera den uppskivad som sashimi.
4 portioner

2 dl ris
4 msk rostade sesamfrön eller furikake
2 morötter
10 cm rättika
1-2 st avokados
2 st blodgrape
500 g Salmalax

Ingefärssoja
1 dl japansk soja
1,5 msk socker
2 msk saft från blodgrapen eller färskpressad limesaft
1 msk ingefära, riven

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Vänd ner de rostade fröna när riset är färdigt. Skala och skär, strimla eller svarva morötterna och rättikan i tunt. Lägg dem i isvatten minst 10 min. Skär avokadon i skivor. Skala och skär blodgrapen i skivor, gärna över en skål så kan du ta tillvara saften och ev. lägga den i sojan. Blanda samman ingredienserna till sojan. Skär laxen i tunna skivor eller skär den i bitar och halstra den lätt i lite sesamolja. Lägg grönsakerna, avokadon och grapefrukten på tallriken. Lägg på laxen och lite sojasås. Servera med ris och resten av sojan. Garnera med sesamfrön eller furikake.

 Skriv ut