Sashimi med picklade rotfrukter
Lyxig snabbmat. För att du är så himla värd det. Salma är en fisk som lever djupt nere i Barents hav. Den styckas direkt på båten vilket gör att den inom 4 timmar är på väg till oss konsumenter. Det gör den extra smakrik och väl värd de extra kronorna. Sesamfrönas nötiga smak ger karaktär åt den feta laxen och balanserar de sötsyrliga grönsakerna och såsen.
Salmasashimi med picklade rotfrukter
4 portioner
3 dl ris
3 msk sesamfrön, massor att blanda med riset’
600 g Salmalax
gräslök till garnering
Snabbpicklade rotfrukter
500 g rotfrukter t ex rättika, morötter, kålrot, majrova
1 dl ättika, 12 %
2 dl socker
3 dl vatten
Ingefärssoja
1 dl soja
1,5 msk socker eller mirin
2 msk limejuice
1 msk ingefära, riven
Skala och skär rotfrukterna i strimlor med hjälp av en mandolin, svarv eller en osthyvel. Lägg dem i kallt vatten, gärna med isbitar i, minst 15 min så att det blir krispiga. Koka under tiden upp ättika, socker och vatten. Låt svalna. Lägg i grönsakerna i lagen när den är helt kall. Låt dem ”picklas” ca 15 min. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Blanda samman ingredienserna till sojasåsen. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Vänd laxen i sesamfrön och skär den i 0,5 cm tunna skivor. Lägg på tallrik och servera med såsen, riset och grönsakerna. Garnera med gräslök.
Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin.
Skriv ut