Långlagad italienare

Italienarna brukar skratta åt våra pizzor med banan och curry på toppen. De brukar också småle när de förstår att vi lägger köttfärsen OVANPÅ pastan och toppar med riven hushållsost. Tänk om de bara visste att vi också kokar vår bolognese med krossade tomater och serverar ketchup till. “Förrädare” skulle nog Silvio ha sagt men det är tycker jag är lite väl hårt. Det är ju ändå bara en pastasås.

Jag kunde alltså ha haft i tomaterna i såsen när jag kokade den men jag kände inte för det. Dels så tyckte jag inte att de var tillräckligt söta och sen ville jag inte ha en tomatig pastasås (se ovan). Jag ville ha en köttig grönsaksstinn ragu med tomatinslag. Min lösning på ett sådant banalt problem blev att torka tomaterna i ugn. När man torkar, eller semi-torkar tomater, på låg värme i ugnen blir de söta med en intensiv och underbar smak. Din lösning kanske blir att köpa semi – eller lätt torkade körsbärstomater på burk. Det är antagligen mer miljövänligt men jag tror att mitt recept vinner i smak. Både Zeta och Matic har torkade körsbärstomater i sitt sortiment som inte alls är så umami-stinna som vanliga “sol-torkade” tomater annars kan vara.

Ragun då. Den är lättlagad när du väl har hittat salsiccian i butiken. Salsiccia är rå fläskkorv från Italien och den går inte riktigt att ersätta med någonting annat. Möjligvis finhackad fläskkotlett eller fläskfärs om det råder utegångsförbud, men med färsen får du räkna med en stor förlust i tuggmotstånd. En förlust som är svår att leva med. Förutom inköp av korven så är ragun både lättgjord och lättäten med en spännande lakritssmak från fänkålen.

Fänkålsragu med bönor och salsiccia

Torkade tomater
1 ask små tomater av valfritt slag
salt, svartpeppar, socker, timjan och olivolja

Dela tomterna och lägg dem på en plåt med snittsidan uppåt. Salta och peppra, strö över lite socker och ringla över lite olja. Har du örtkryddor så blir det goda kryddor. Ställ in plåten i ugnen och vrid reglaget till 125°. Baka tomaterna i 1,5-2 timmar tills de är halvtorkade.

Fänkålsragu
1 fänkål
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk fänkålsfrön
250 g salccia
1 msk tomatpuré
2 dl rött vin
ca 3 dl köttbuljong
salt, peppar
1 burk stora vita bönor
spaghetti och riven parmesanost
färska örter om du har

Dela fänkålen och ta bort mittstocken. Skär den i små bitar. Skala och skär moroten i fina tärningar och finhacka lök och vitlök. Fräs allt i lite olivolja några minuter tillsammans med fänkålsfröna. Ta bort korvens skinn och finfördela innanmätet ner i stekpannan. Fräs lite till och häll sedan på rött vin, och fond. Koka på svag värme utan lock i ca 30 minuter. Späd med mer vatten/buljong. Krydda med salt och peppar. Skölj bönorna och vänd ner dem sist. Koka pastan under tiden. Blanda spaghettin med ragun och tomaterna. Servera nyriven parmesanost till och garnera gärna med färska örter.

 Skriv ut