Sallad för en båt

“Trots att den där salladen var grön så var den helt suverän” sa mannen. Jag kan faktiskt bara hålla med.

Enligt min mening kan man göra en god sallad på nästan vad som helst bara man har bra råvaror. Förutom råvarorna är det viktigt med en dressing – torra sallader är dötrista. Om jag har en yoghurtdressing så stänker jag ändå över lite olja och eventuellt också lite citronsaft eller nåt annat syrligt. Salladen ska inte bada i dressing, bara vara lättduschad.

Nåt som ofta glöms bort är konsistensen. Jag brukar alltid toppa med något knaprigt t ex mandel, nötter eller fröer. Rostad lök, knaperstekt bacon och rostad kokos är andra goda knaprigheter. Sen behövs det såklart kolhydrater och protein också så att man inte blir hungrig efter en kvart. Det som är “grönt” kan gärna vara en blandning av sallad, rotfrukter, grönsaker, frukter och bär. Här är det också bra att tänka säsong för då får man de godaste grönsakerna. Röda och gröna grönsaker och bär innehåller mycket antioxidanter = bra grejer, särskilt i rå form.

Låter det svårt? Äh, skär bara sköna råvaror i mindre bitar, gör en god dressing och toppa med en knaprig topping så ordnar det sig.

Sallad med segelbåt A.K.A
Broccoli, avokado och mozzarellasallad med ingefärskräm

Lagom för två. Jag ångkokar broccolin med bulguren för att spara lite tid. Ta en liten kastrull och lägg i broccolin när det är 3-4 minuter kvar av koktiden. Strö över lite flingsalt.

1 broccoli
1 dl fullkornsbulgur
2 nävar babyspenat
1 avokado
6 små tomater, gärna romantica
1 litet rött äpple
1 mozzarella
0,5 st blodgrape
2 msk mandlar
olivolja och flingsalt

Bryt broccolin i mindre bitar. Koka bulguren enligt anvisning på förpackningen. När det är ca 3 minuter kvar lägger du i broccolin och på med locket, om du inte har lagt på det redan. Koka/ånga klart. Skölj och skär grönsakerna och äpplet i mindre bitar. Riv mozzarellan i bitar och skär ut grapen i fina filéer/bitar. Blanda allt. Finhacka mandlarna och strö dem över tillsammans med lite flingsalt och olivolja. Den som gillar lite mer drag strör över chiliflakes. Servera tillsammans med yoghurtsåsen och en segelbåt.

Ingefärskräm
1 dl yoghurt
2 tsk riven ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk flytande honung
lite färsk finhackad chili och salt
finhackade färska örter om du har

Blanda samman alla ingredienser. Tillsätt gärna finhackade örter, basilka, mynta, koriander och gräslök är gott. Smaka av med salt och peppar.

 Skriv ut