En ljuvligt, julig stek

Foto: Matilda Lindeblad

Stekt sidfläsk med äppelkokt rödkål
En ljuvlig doft av äpple sprider sig i köket. Extra gott blir det här lättlagade fläsket med ett krämigt potatismos och lite stark senap till. Riktig comfort food!
4 portioner

500 g rödkålshuvud
1 röd lök
3 små röda äpplen
3 dl äppeljuice
1,5 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt
50 g smör
1,5 tsk kumminfrön
1, 5 tsk fänkålsfrön
1 tsk mellanmalen svartpeppar
500 g rimmat sidfläsk i bit
2 msk flytande honung
bladpersilja till garnering

potatismos och senap till servering

Ta bort mittstocken på kålen och skär den i minde bitar. Skala och strimla rödlöken och klyfta äpplena. Lägg allt i en djup ugnsfast form. Blanda juice, vinäger och salt häll över kålen. Klicka över smöret. Skär svålen i rutor. Mortla kummin, fänkål och peppar. Klappa in hälften av krydorna på fläsket och lägg det ovanpå kålen med svålen uppåt. Strö resten av kryddorna på kålen. Täck med folie. Baka i 200 grader i ca 1,5 timme min tills innertemperaturen är 60 grader. Höj värmen till 250 grader och sätt på grill. Rör om i kålen och ringla honungen över både kålen och fläsket. Sätt in formen högt upp i ugnen och baka i ytterligare ca 10 min, utan folie, tills svålen är krispig med fin färg. Skär fläsket i tunna skivor och servera med kålen och potatismos. Garnera med bladpersilja.

TIPS: Fläsket är lättast att skiva tunt om man lägger svålen nedåt på skärbrädan och skär köttet upp och ned. Gör gärna fläsket dagen innan och stek skivorna knapriga i en varm stekpanna med smör.

 Skriv ut