Högtidernas mästare
Sillen ska grävas fram till påska och gärna landa i en krämig röra med ägg och dill.
Gubbröra med vårprimörer och brynt smör
Gör gärna röran och primörerna klara några timmar innan det är dags att äta. Montera ihop och skeda över ljummet brynt smör precis innan servering. Brödet är gott att smula men man kan självklart ha gubbröran på en vanlig brödbit.
Citronmarinerade primörer
1 liten fänkål
8 st rädisor
1 citron
2 msk olivolja
Gubbröra
125 g ansjovisfiléer i spad
1 st liten rödlök
4 st ägg, hårdkokta
2 msk creme fraiche
2 msk hackade örter t ex dill och gräslök
4 skivor kavring eller rågbröd eller knäckebröd
75 g smör till bryning
salt, peppar
örter t ex gräslök och dill till garnering
Ta bort mittenstocken på fänkålen och skiva den tunt. Skiva rädisorna tunt. Riv skalet av halva citronen och pressa ur saften. Skär 4 st klyftor till garnering av resterande citron. Blanda citronskal, 1 msk citronsaft och olja. Krydda med salt och peppar. Häll marinaden på grönsakerna och marinera minst 30 minuter och max 3 timmar. Hacka ansjovisfiléerna fint. Hacka löken och äggen. Blanda allt med creme fraiche och örter. Smaksätt med lite ansjovisspad, salt och svartpeppar. Smula brödet och rosta det i en stekpanna utan smör. Ta upp brödet och bryn smöret tills det är gyllenbrunt och doftar nöt. Sila. Värm smöret igen. Lägg grönsakerna på tallrikar eller ett stort fat, fördela bröd och gubbröra över. Garnera med citron och örter och skeda sist över det varma brynta smöret.
Skriv ut