Triss i såser till räääkorna

Foto: Matilda Lindeblad

Färska skaldjur kräver sin sås, lite ost och ett gott bröd. Vill du göra det enkelt för dig köper du såsen där du köpte skaldjuren. En löjromssås är enkelt att röra ihop liksom en majonnäs. Här är tre såser av helt olika karaktär. Testa en eller alla. Bästa tiden för skaldjur är inte nu, utan när vattnet är kallt (månaderna med R) men jag vet att det är svårt att låta bli i sommarvärmen. Det är ju så härligt med räkor och vin!

Misomajonnäs
Har du bråttom går det bra att blanda ned mison i köpemajonnäs.

1 stor äggula eller 2 små
2 msk ljus miso, så kallad shiro
3 dl neutral olja
2 msk pressad lime
1 tsk socker
salt, lite chiliflingor eller japansk peppar
Se till att alla ingredienser är rumsvarma. Mixa eller vispa samman ägg och miso. Tillsätt oljan lite i taget under ständig vispning/mixning. Smaka av med lime, socker, salt och ev. chili.

Rostad paprikamajonnäs
Både fin i färgen och i smaken. God till både räkor och kräftor. Den som vill variera sig smaksätter med riven ingefära eller lite saffran.

1 röd paprika
1 röd chilifrukt
1 stor äggula eller 2 små
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 dl olivolja
1-2 dl neutral olja
1 tsk citronsaft
salt och peppar

Dela och kärna ur paprika. Rosta den i ugn, ca 25 minuter på 225 grader. Lägg paprikan i en plastpåse eller i en skål med plastfilm. När den svalnat kan du lätt dra av skalet. Kärna ur chilin. Lägg den och paprikan i en mixerskål tillsammans med äggulan och finhackad vitlök. Mixa till en puré. Tillsätt oljan lite i taget och mixa tills majonnäsen är tjock. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Sötsyrlig dillsås
Sött och syrligt är alltid en bra kombination till skaldjur, här med klassisk touch av dill. Den som vill ha lite extra drag tillsätter lite riven pepparrot eller chilipeppar.

1 msk socker
2 tsk Colmans senapspulver
1 msk vit balsamvinäger
0,5 dl hackad dill
2 dl smetana eller créme fraiche
1 msk olivolja
salt, peppar
ev lite riven pepparrot

Blanda alla ingredienser. Ställ kallt så att smakerna får mogna.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut