Skaldjurscevice

Foto: Matilda Lindeblad

Det klassiska peruanska receptet brukar enbart innehålla fisk men jag gör min på miljövänliga svenska skaldjur. Limejuicen ”kokar” skaldjuren lätt och syran balanseras av söt rostad majs och mild avokado. Vänd ner skaldjuren i dressingen precis innan servering.

Skaldjurscevice med rostad majs och vitlöksstänger

Lagom som förrätt till 4 medelstora Svenssons.

1,5 dl majs, gärna fryst
1 msk olja
300 g musslor och skaldjur, skalade och kokta
1 avokado
0,5 kruka koriander
salt och svartpeppar
lime till garnering

limedressing
1 st chilifrukt
1 st vitlöksklyfta
2 schalottenlökar
1 msk socker
1 dl färskpressad limejuice

vitlöksstänger
0,5 st baguette eller annat ljust bröd
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk färska örter, hackade t ex koriander, basilika och timjan
50 g smör
1-2 bitar syltade ingefära, finrivnen
salt och svartpeppar

Börja med dressingen. Kärna ur och finhacka chilin. Hacka löken. Blanda allt med socker och limejuice. Smaka av med lite salt. Ställ åt sidan. Skär brödet I avlånga stavar. Blanda samman övriga ingredienser till vitlökssmöret. Krydda med salt och peppar. Smöra alla sidor av brödet med vitlökssmöret och stek det ca 5 minuter tills brödet är rostat. Rosta majsen I en stekpanna med oljan tills den blir gyllenbrun. Låt svalna. Skär skaldjuren och avokadon i mindre bitar. Hacka koriandern, även stjälkarna fint. Blanda samman allt med dressingen precis innan servering. Smaka av med salt och svartpeppar. Garnera med korianderblad och servera vitlöksbröd till.

Receptet har tidigare publicerats i Lantliv Mat & Vin.

 Skriv ut