Old news is good news

Nu ska du få höra något som du redan vet. Du kan ha förträngt det för att du har blivit fettskrämd eller rädd för hur mat ser ut i sin ädlaste form. Det mest troliga är att du har du blivit bortkollrad av utbudet och extraprisjagandet i butik. Det jag ska uppfriska ditt minne med är att kyckling med skinn absolut är godast.

Någongång för sisådär en femton-tjugo år sedan (Var det så länge sedan? Kyckling på fredag var väl 2000?) skedde en filéfiering. Bröstfilén gjorde sin entré i butikshyllan och skuffade in den hela kycklingen i butikens grill. Och eftersom vi är så “stressade” så har fler och fler preparerade och marinerade kycklingdelar blivit till. Ju mindre vi får se av pippin desto bättre.

Eftersom det faktiskt fortfarande finns kyckling med skinn i butik så tycker jag att det är dags för dig att börja handla det, och framförallt hoppa över de där skinnfria brösten. Här kommer några tips för ett bättre kycklingliv, både för dig och kycklingen.

1. För det första så tycker jag du ska lära dig att stycka kyckling. Det är inte ett dugg svårt och om du är osäker kan du kolla på den här youtube filmen eller den här. Om du gillar att spara pengar så är detta ett av de bästa knepen.

2. Du ska helst steka kycklingen med skinnet. I skinnet sitter enormt mycket smak och under stekningen “smörjer” skinnet köttet så att det blir smakrikt. Det skadar ju inte heller att skinnet blir superkrispigt och gott. Självklart kanske det passar bättre med skinnfria delar om du ska woka något snabbt men då kanske du ska välja det smakrikare låret framför det vita bröstet.

Ett bra tillagningsätt är att steka kycklingen hel i ugnen. Det tar mellan 45 minuter och 1,5 timme beroende på storlek och den reder sig ganska bra själv där inne.

Vill du ha middagen klar på en kvart rekommenderar jag att du steker delar i en stekpanna. För att alla smakerna som sitter i det feta skinnet ska utvecklas och komma dig till livs så steker du först skinnsidan. Du kan använda ganska lite fett eftersom fettet från skinnet hjälper till. Stek på relativt hög värme i ca 10 minuter innan du vänder och steker köttsidan någon minut.

Precis som med allt annat kött så blir kycklingen bättre om den får vila 5-10 minuter innan den äts.

3. Du kan gärna handla den dyraste kycklingen som finns i butiken. Det kan hända att den är ekologiskt odlad, har blivit uppfödd på majsfoder, varit frigående och fått växa till sig under en längre tid. Dyrare kyckling brukar generellt ha levt ett lite bättre kycklingliv och det brukar märkas på smaken. Och i plånboken. Men det är ju ingen nyhet – kvalitet kostar.

Citruskyckling med bakade rotfrukter och ingefärskräm
Inget rocket-science recept. Bara supergott. Lagom till ca 6 personer.

1 hel stor kyckling á ca 2 kg
2 gula lökar
1 hel vitlök
1 hel citron
1 näve färska örter t ex salvia, timjan och rosmarin (eller torkade, i mindre mängd)
Olivolja, salt och svartpeppar
+ ev honung till skyn

Bakade rotfrukter
400 g morot
600 g små potatisar
400 g palsternacka
2 apelsiner

Ingefärskräm
2 dl mezeyoghurt eller annan mejeriråvara
2 msk riven ingefära
1 msk honung
salt och peppar
lite sambal oelek för den som vill ha lite mer drag

Sätt ugnen på 225 grader. Salta och peppra kycklingen rejält. Lägg lite örter under skinnet på kycklingen. Dela vitlöken rakt av, med skal och allt, och gnid den över köttet. Lägg in ena halvan i kycklingens inre. Nagga citronen med en gaffel och peta in den i hålet tillsammans med resterande örter. Dela lökarna och lägg dem bredvid. HÄll olivolja på löken och kycklingen. Stek kycklingen i ca 50 minuter (tiden variera beroende på hur stor kyckling du har. 1 kg ca 45 min, 2 kg ca 1,5 timme). Skala och dela under tiden potatisarna, morötterna och palsternackan i mindre bitar. Krydda dem med salt och peppar och rejält med olivolja. Dela apelsinerna i klyftor. Ta ut kycklingen och lägg rotfrukterna och apelsinerna bredvid. Stek i ytterligare 45 minuter. Blanda under tiden samman ingredienserna till såsen och ställ den kallt. Ta ut kycklingen, kolla att innertemperturen är 68-70 grader och låt den vila 5-10 minuter. Lyft över rotfrukterna, apelsinen och potatisen på ett serveringsfat. Sila ned skyn i en kastrull och pressa ned citronen från kycklingens inre. Smaka av med honung, salt och svartpeppar.

 Skriv ut