Kycklinggryta med kronärts- och jordärtskockor

Det är inte många månader om året som man både kan ha kronärtskockor och jordärtskockor på radarn samtidigt. Nu är momentum och då kan man laga en fantastisk gryta som har så mycket smak av skocka att man lätt blir religiös.

Man skulle kunna kalla denna gryta omständlig, men det är ett så negativt ord så jag tycker vi undviker det. Istället kan man kalla det en söndagsgryta – för den blir bra att göra när du är lite hemmakär, kanske får besök, är lite sugen på något gräddigt, ja kanske till och med lite bakis. Den är absolut inte svårlagad, bara lite tidskrävande eftersom det tar lite tid att koka allt. Men eftersom du både lagar förrätt och varmrätt samtidigt så kanske det inte heller riktigt stämmer, det där med tiden. Kronärtskocksbladen blir nämligen perfekta att servera som förrätt tillsammans med lite brynt smör.

Till grytan är det absolut godast att använda en hel kyckling med ben (som man styckar). Nu hade jag bara kycklingbröst och det utbröt inte något världskrig. Var dock aktsam så att kycklingen INTE kokar, för då blir den lätt seg. Det är också väldigt bra om man t ex har en spaghettislev för att fånga upp grönsakerna allt eftersom de blir klara. Och om ni nu mot förmodan har missat detta så säger jag det igen: det här är en fantastisk gryta. Gör den om du har momentum.

Skockgryta med kyckling
Lagom till 6-8 personer. Jag serverade grytan med en vildrisblandning och vitlöksstekta haricots verte.

Kronärtskockor
2 stora kronärtskockor eller 4 små
2 dl vitt vin
1 gul lök
2 morötter
2 lagerblad
5 svartpepparkorn
salt och färsk timjan om du har

Skär av stammen på skockorna. Skala morötterna och löken och skär dem i mindre bitar. Lätt allt i en kastrull tillsammans med kryddorna fyll på med vinet och vatten så att det täcker. Låt koka med en tyngd på (jag brukar ta ett mindre upp och nedvänt lock till hjälp) i ca 50 minuter tills man lätt kan rycka bort ett blad. Ta upp skockorna och låt dem svalna. Spara buljongen. Dra bort bladen och spara dem till förrätt, servera dem gärna med brynt eller skirat smör. Ta bort flimmerhåren från kronärtskocksbottnarna och skär dem i mindre bitar. Lägg bottnarna åt sidan och använd spadet till grytan nedan.

Skockgrytan
300 g jordärtskockor
2 stora morötter
6 st kycklingfiléer
2 msk kycklingbuljong
2,5 dl creme fraiche
2,5 dl vispgrädde
lite mer vin och vatten
Salt, svartpeppar
Färska örter, t ex basilika och dragon (jag tog inlagd)

Skala och skär jordärtskockor och morötter i mindre bitar. Koka upp spadet från kronärtskockskoket. Lägg i jordärtskockorna och morötterna och koka dem al dente ca 10 minuter. Fiska upp dem allt eftersom de blir färdiga. Koka upp spadet igen. Lägg i kycklingfiléerna och sänk värmen så att buljongen knappt sjuder. Du behöver troligtvis också fylla på med mer vin eller vatten så att filéerna precis täcks. Låt kycklingen ligga och gotta sig i buljongen i 10-15 minuter. Ta upp dem och kolla att de är färdiga. Sila buljongen ned i en mindre kastrull, tillsätt creme fraiche och grädde och koka ihop ca 15 minuter. Red eventuellt med mjöl om du vill ha en krämigare konsistens. Lägg i tutti – kyckling, morötter, jordärtskockor och kronärtskockor. Låt allt bli varmt och toppa med örter.

 Skriv ut