Slattglögg

Mitt barskåp påminner om en världskarta, där trängs nämligen en massa obskyra spritflaskor från jordens alla hörn. Mescal, 95 %-ig Buon gusto, Limonchello, Mandarin, Slivolich, Hallonvodka, Pitú, Lakka, Ouzo, Pastis….förutom de mer gångbara varianterna.

Jag drömmer om en riktig spritfest men vem sjutton vill dricka sig full på hjortronlikör egentligen? Därför blandande jag det mesta av fruktspriten – plommonbrännvinet, hjortronlikören och hallonvodkan – till en god slattglögg. För att den rätta glöggsmaken skulle komma fram stoppade jag ner lite glöggkryddor och frukt och lät det hela dra i en vecka. För att den rätta glöggstämningen skulle infinna sig provsmakade jag minst en gång om dagen. Ett ganska genialiskt recept om jag får säga det själv.

Slattglögg
knappt 5 dl fruktsprit av valfri sort
3 kanelstänger
1 tsk kardemummafrön
5 nejlikor
3 torkade fikon
5 torkade dadlar eller 1 näve russin
Vin och socker till värmning. Och russin och mandlar så klart.

Blanda allt i en flaska och låt dra ca 1 vecka. Provsmaka då och då. Sila bort kryddorna och frukten.

När du blir sugen på glögg:
Blanda 1 dl vin (vitt eller rött) och ca 2 msk socker (mer eller mindre beroende på sötman i vinet) med 2 msk (mer eller mindre beroende på hur stark du vill ha glöggen) och värm till önskad temperatur (med eller utan alkohol). Servera med russin och mandel.

 Skriv ut