Vuxen köttbullesoppa för dagisbarn

Foto: Daniel Ohlsson

Förra året vid den här tiden blev jag uppringd av en förläggare på Bonnier Fakta. Eftersom jag befann mig rysligt nära datumlinjens gräns fick hon, bästa Alexandra, först mejla och säga att hon skulle ringa, för att sen ringa lite utanför kontorstider.

Jag har ju hållit på ganska länge, ca 10 år, med att göra recept och har varit med i kokboksproduktioner tidigare både som kreatör, redaktör och spökskrivare. Många har frågat när min första egna kokbok ska komma men jag har inte riktigt känt att det funnits något behov, varken från min eller från svenska folkets sida. Men när Alexandra presenterade sin idé kändes det bra i magen på en gång. Ja! Nu var det dags. I husbilen på Nya Zeeland och i Australien skrev jag utkastet till 52 soppor, något som också är titeln på min första kokbok.

Soppans superlativer kan verkligen staplas på varandra: de är näringsriktiga, lätta att variera, lätta att göra vegetariska eller fegvego, ofta billiga, mättande, bra att förbereda och bjuda på och väldigt gott. En maträtt i veckan av något så fantastiskt kan ju inte vara dåligt?

Jag minns ett brittiskt program för några år sedan. Där hade man testat att servera en maträtt – t ex ärter med fläsk och potatis – till en grupp soldater sedan hade man mixat samma maträtt, spätt med vatten (och gett samma mängd vatten i glas till den första gruppen) och serverat som soppa till en annan grupp soldater. Studien visade att grupp två upplevde sig vara mer mätta än grupp 1. Ultraljud bekräftade resultatet. Gruppen som hade ätit soppa hade mer mat kvar i magen än de som hade ätit samma mat som maträtt. Intressant! Soppor är himla bra mat och jag gillar särskilt lite tjockare soppor eller mixade soppor som i studien ovan. Tunnare soppor kan vara gott ibland men jag tycker det kräver två saker, mycket smak och någon intressant topping så att man får tuggmotstånd.

För några veckor sedan fick jag ett mess från en kompis. Idag serveras det köttbullesoppa på min dotters dagis stod det. Sånt är oerhört kul att höra. Både att någon faktiskt lagar och gillar mina soppor, men också att det finns förskolor som vågar göra lite annorlunda.

Köttbullesoppa Bahn Mi som Sonja och hennes kompisar fick äta är också en av mina favoriter i boken, även om jag har flera. Jag gillar den tydliga smaken av citrongräs och att den är klar men samtidigt matig tack vare köttbullarna, grönsakerna och toppingen. Från början picklade jag grönsakerna, precis som i den vietnamesiska smörgåsen Bahn mi som jag hämtat inspirationen ifrån, men det blev för syrligt. Från början hade jag också någon idé på att jag skulle smaksätta bullarna med paté men det strök jag också för att hålla antalet ingredienser nere. Däremot var baguette (rostat för mer smak och för att det inte ska bli soggigt), majonnäs och chilisås klockrent som topping.

Vilka är era favoritsoppor?

PS. Här kan du köpa 52 soppor eller här

Köttbullesoppa Bahn mi

Soppa med syrlig smak av citrongräs och matiga smakrika köttbullar. Toppad med rostad baguette, chilisås och majonnäs är den flirt med Vietnam och den smaskiga mackan Bahn mi.

4 vitlöksklyftor
4 citrongrässtjälkar
1,5 msk riven ingefära
1,2 l kycklingbuljong
1,5 msk fisksås

Köttbullar
1 ägg
3 salladslökar
0,5 kruka koriander
400 g fläskfärs
1,5 msk fisksås
1 msk srirachasås
1 tsk socker, gärna kokos

Till soppan
2 morötter
2 salladslökar
0,5 kruka koriander
olja till stekning

Servera med sriracha, majonnäs och rostade baguettebitar
Garnera med koriander

1. Skala och skiva vitlöken tunt. Fräs den mjuk ca 2 minuter under omrörning utan att den får färg. Dela citrongräset på längden och banka på det med knivskaftet. Tillsätt citrongräset och ingefäran och fräs 30 sekunder till. Tillsätt buljongen och fisksåsen och koka ca 15 minuter. Sila eller plocka upp citrongrässtjälkarna.
2. Vispa upp ägget till köttbullarna i en bunke. Strimla löken och koriandern fint, även stjälkarna, och blanda med ägget och alla övriga ingredienser. Forma ca 24 st bullar. Stek dem i olja i en stekpanna eller sjud dem i omgångar i buljongen ca 5 minuter.
3. Skala och strimla moroten och skiva salladslökarna. Fördela bullarna och buljongen i tallrikar. Toppa med grönsakerna.
4. Servera med sriracha, majonnäs och baguette. Garnera med koriander.

TIPS: Lägg till risnudlar för en matigare soppa

 Skriv ut