Vintervärmare och smakräddare

Foto: Matilda Lindeblad

Det här är en härlig vintersoppa som jag brukar göra varianter på när det skramlar några halvtrötta rotfrukter längst ned i grönsakslådan och jag inte ids gå att handla. Den blir god att enbart göra på morötter men ofta brukar det bli lite gott och blandat. Det som lyfter smakerna är limeblad och citrongräs och de är två perfekta smakräddare när man behöver trolla. De kan, precis om ingefära och chili, nämligen förvaras i frysen. Några stjälkar och ett par blad kan omvandla den mest ointressanta soppa till en härlig smakfest.

I den asiatiska affären brukar jag även köpa på mig ett lager med kokosgrädde till skafferiet. Kokosmjölken som finns att köpa i de vanliga mataffärerna är nämligen enligt min mening både dåliga och dyra. Vissa smakar s-t och dessutom får du betala dyrt för transporterat vatten eftersom kokosmjölk är grädde utspätt med vatten.

Soppan är mild men om du lägg till nämnda chili och ingefära så du får lite mer fart. Rotfruktschipsen och ingredienserna till korianderpeston brukar kräva sin promenad men förvandlar soppan till en färgfest med lyxig topping.

Rotfruktssoppa med citrongräs, kokosmjölk & korianderpesto

Sötsyrlig och fyllig soppa som får extra sting av peston och knaprighet av rotfruktschipsen. Vill du göra soppan extra het tillsätter du lite riven ingefära. Ingefära funkar också att frysa men jag tycker den blir lite svårhanterlig och eftersom jag nästan alltid har en bit hemma i kylen så brukar den få stanna där.

4 portioner eller 8 bufféportioner

250 g potatisar, gärna mjöliga
650 g rotfrukter t ex palsternacka, morot, kålrot, rotselleri
1 vitlök
1 gul lök
3 stjälkar citrongräs
4 limeblad
1,2 liter vatten
2 msk lantbuljongpulver eller konc. grönsaksbuljong
1 burk kokosgrädde, ca 400 g
1 msk limesaft
salt, cayennepeppar

Korianderpesto
1,5 kruka koriander
2 dl riven parmesanost
100 g melonkärnor
1 finhackad färsk jalapeno
1 liten finhackad vitlöksklyfta
ca 1,5 dl mild olivolja

Till servering: yoghurt, rotfruktschips och extra koriander

Skala rotfrukterna och löken och dela den i mindre bitar. Lägg dem i en stor kastrull. Dela citrongräs-stjälkarna på längden och banka med knivskaftet. Lägg stjälkarna och limebladen i kastrullen och fyll på med buljong, vatten och kokosgrädde. Låt koka ca 30 minuter på medelvärme tills rotfrukterna är mjuka. Ta upp citrongräset och limebladen. Mixa soppan slät. Smaka av med limesaft, salt och en nypa cayennepeppar. Lägg alla ingredienserna till peston utom oljan i en mixer. Späd med oljan lite i taget till en grön, ganska lös pesto. Servera soppan varm med en klick pesto, svalkande yoghurt och rotfruktschips. Garnera med korianderblad.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv

 Skriv ut