Smulpajernas smulpaj
Det är ganska komiskt att jag som inte är särskilt förtjust i efterrätter har gjort det här receptet till tidningen Elle. Men det var till ett reportage med comfort food och det kan man ju verkligen säga att det är. Detta är nämligen smulpajernas smulpaj med knapriga smulor, sötsyrlig kolasås och ett litet pepprigt bett av kardemumma. Och det bästa av allt;man behöver vaniljglass till för att balansera sötchocken!
Äppelpaj med citronkolasås och kardemumma
Söt, knaprig paj med kolasås med kardemumma och syra från citron. Ljuvlig tillsammans med en kula vaniljglass eller lite vispad grädde, gärna blandad med yoghurt och vanilj. Gör pajen glutenfri genom att byta vetemjölet mot mandelmjöl och välja glutenfria gryn. Vill du ha en mindre söt paj? Minska sockret till hälften i smuldegen.
6 portioner
800 g syrliga äpplen, ca 8 st små
0,5 dl vispgrädde
0,5 strösocker
0,5 dl ljus sirap
25 g smör
1,5 msk citronsaft
finrivet skal från 1 citron
1 tsk mortlade kardemummakärnor
Smuldeg
80 g hackade pekannötter eller cashewnötter
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1 dl strösocker
125 g kylskåpskallt smör
Till servering:
ev. 2 krm flingsalt
Vaniljglass eller vispad grädde
Skär äpplena i klyftor. Blanda grädde, socker, sirap och smör i en stor stekpanna. Rör tills ingredienserna smält. Koka ihop ca 2 min. Häll i citronsaft, citronskal, kardemumma och äppelklyftor. Vänd runt så att äppelklyftorna blir täckta. Stek ca 3 minuter tills såsen tjocknar och äpplena får lite färg. Lägg allt i en ugnsfast form, ca 30 cm i diameter. Blanda alla torra ingredienser utom saltet i en bunke. Klicka i smöret och nyp snabbt ihop till en smuldeg. Fördela blandningen över äpplena. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter tills pajen har fått fin färg. Smula över flingsalt men var varsam med mängden om du har använt saltade nötter. Är du tveksam kan du ställa fram saltet på bordet så kan gästerna salta själva. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.
Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Elle Mat & Vin
Skriv ut