Svordomar och improvisationer

Igår svors det i köket. Jag hade en förpackning kyld smördeg kvar från en fotografering och började drömma om ett frasigt flarn med rabarber till efterrät. In i ugnen åkte ett fint flarn med tunt hyvlad rabarber och ingefärssmör. Ut kom en flarn som inte rest sig många meter från havsytan och var långt från drömmen om den fluffiga och frasiga historia som brukar heta smördeg. Surt sa räven.

Jag använder inte smördeg särskilt ofta och de frysta varianterna tycker jag är lite dumma i storleken. Jag vill helst ha ett helt ark. Men hellre små ark än en smördeg som inte reser sig ett dugg. Är det någon som har provat och är nöjd med de kylda varianterna? Tydligen har Ica en smördeg som är gjord på smör och så även Pichard. För det är ju en annan historia. Hur knäppt den än låter så är det inte smör i smördegen i svenska affärer utan margarin!

Sopmonstret fick äta rabarberflarn till middag och jag fick improvisera fram en snabb smulpaj. Knapriga smulor på råsocker och hasselnötsmjöl, lätt smak av kardemumma och karamelliserad vit choklad blev kalasgott. Och som bonus blev pajen glutenfri!

Rabarbersmulpaj med vit choklad och hasselnöt
Det är lätt att den vita chokladen bränner. Genom att lägga den under smuldegen blir den lagom gräddad och karamelliserad.

Ca 500 g rabarber
1 tsk krossade kardemummakärnor
4 msk råsocker strö
2 tsk potatismjöl
50 g vit choklad

Smuldeg
1,5 dl dinkelflingor eller glutenfria havreflingor
3 dl hasselnötsmjöl*
4 msk råsocker strö
125 g smör

Skala och skär rabarbern i skivor. Blanda den med kardemummakärnorna, sockret och potatismjölet och lägg den i en ugnsfast form. Hacka chokladen grovt och lägg ovanpå. Blanda gryn, hasselnötsmjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar och arbeta ihop till en smulig deg. Fördela smulorna över rabarbern. Grädda i 225 grader i ca 20 minuter. Servera pajen ljummen med vaniljglass.

  • = Hasselnötsmjöl finnas att köpa i affären, bla har Risenta en bra variant. Jag tappade räkningen på mjölet så 3 dl är en kvalificerad uppskattning. Öka mängden mjöl om smuldegen blir för lös och lägg till 1 msk vatten om den blir för hård.

 Skriv ut