Snabblagad sommarmat

Bloggandet och matlagandet har inte gått i idé men väl torkat lite p g a mycket jobb. Ikväll fick jag dock en god anledning när familjen Aiwars följde med hem efter lekplatslekandet. En grillad kyckling cyklades hem i ilfart. Väl hemma blev den brutalt slaktad och serverad tillsammans med en fänkålstzatsiki, en härlig variant på tabouleh och vattenmelon med fetaost och mandlar (finns i ett separat recept).

Fänkålstzatsiki
En mildare variant på tzatsiki fick jag genom att använda vit balsamvinäger som är mjukare och sötare i smaken jämfört med andra vita vinägersorter. Dessutom pressar jag inte min vitlök (aldrig) och avrundar med en gnutta socker.
1 fänkålshuvud
1 msk vit balsamvinäger
3 dl meze matyoghurt
2 vitlöksklyftor
olivolja, salt, peppar, socker
Dela och ta bort mittstocken på fänkålen och strimla den fint, gärna på mandolin. Massera fänkålen med vinäger och låt den dra ca 10 minuter så mjuknar den något. Blanda ned yoghurt, finhackade vitlöksklyftor och smaksätt med olja, salt, peppar och en nypa socker.

Tabouleh med rucola
Vanligtvis görs tabouleh med en herrans massa finhackad persilja och mynta. Det här blir en god variant med rucola och dill. Köp gärna rucola på påse eller i kruka då den oftast är mildare än den i tråg.
2 dl bulgur
2 tomater
0,5 gurka
3/4-dels påse rucola, ca 60 g
1 kruka dill
0,5-1 citron, saften från
3 msk olivolja
salt, svartpeppar från kvarn
Koka bulgur enligt anvisning. Låt svalna. Hacka under tiden grönsakerna det finaste du orkar och kan. Blanda allt med citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

 Skriv ut