Snabblagat indiskt på menyn

Foto: Lennart Weibull

I morgon ska vi till vänner på middag men det ryktas att det kommer att stå svamprisotto på middagsbordet. Det är ju väldigt gott, och turligt nog också vegetariskt. Tyvärr har jag inte något bra recept på svamprisotto att dela med mig så vi kan inte leka följa John men jag har en annan lösning. Under morgondagen kommer jag att provlaga och äta en massa indiska maträtter som ganska snart kommer i en receptbroschyr nära dig. Så jag tänkte så här, att när jag äter risotto kanske du vill äta palak paneer?

Palak paneer är en favoriträtt i det indiska köket och varje gång jag ätit den så tänker jag att jag ska göra det oftare. Palak betyder spenat på hindi och paneer är en hård indisk färskost. Osten kan man köpa fryst i asiatiska livsmedelsaffärer eller göra själv. Det senare är relativt enkelt men det kräver att man är stark då man måste bära hem några liter med mjölk, och så måste man ha lite framförhållning då osten måste vila ca 2 timmar så att den hårdnar. Som alternativ går både tofu och halloumi bra att använda även om det så klart inte blir riktigt likadant.

Precis som de flesta indiska maträtter innehåller palak paneer en mängd kryddor men rätten är trots den långa ingredienslistan snabblagad. Palak paneer är en nordindisk rätt och uppe i norr kryddar man inte med kokos. Det lilla tillägget är helt mitt eget men jag tycker det blir gott men något knaprigt på toppen som kokoschips (Smiling har extra god och tjocka chips med skalet kvar) eller rostade hackade cashewnötter.

Palak paneer – indisk spenatgryta
Bland alla indiska vegorätter är detta en av mina favoriter, en gräddig gryta med spenat och ost. Paneer – osten – kan man köpa i välsorterade asiatiska affärer eller göra själv enligt recept nedan. Skriker magen? Rör ner lite kokta linser i grytan. Vill du veganisera rätten kan du använda fast tofu istället för paneer och ta en vegetabilisk grädde eller mixa blötlagda cashewnötter. Krydda gärna tofun med lite garam masala.

3 dl ris, t ex basmati eller råris
1 gul lök
1-2 gröna chilipepparfrukter
2 vitlöksklyftor
3 tomater eller 1 burk krossade tomater
1 msk garam masala
2 tsk spiskummin
50 g ingefära
2 dl vispgrädde
ca 1 dl vatten
300 g babyspenat
salt
400 g paneer (se recept nedan)
limeklyftor, salladslök och kokoschips till servering
olja till stekning

1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i lite olja i ca 5 minuter på låg till medelhög värme.
3. Kärna under tiden ur chilin (eller låt bli om du gillar het mat) och finhacka. Skala och finhacka vitlöken och tärna tomaterna.
4. Fräs chili, vitlök och alla kryddor tillsammans med löken i någon minut under omrörning. Tillsätt tomaterna och fräs i ytterligare ca 5 minuter tills tomaterna mjuknat. Riv ingefäran och spara saften. Släng bort den torra bollen. Tillsätt ingefärssaften, grädden och ca 1 dl vatten och koka ihop i några minuter. Rör ner spenaten och låt den bli mjuk. Smaka av med salt. Mixa såsen om du vill.
5. Tärna osten och stek den i olja i en stekpanna. Lägg den överst i spenatgrytan.
6. Servera med ris, limeklyftor, koriander och kokoschips.

Paneer
Indisk färskost utan löpe. Använd helst affärens fetaste mjölk, då blir osten gräddig och god i smaken. Den som spar, hen har, så gör gärna dubbel sats och lägg i frysen. Vasslen som blir över är full av nyttigheter. Den är god till smoothies, till bakning, att koka ris i, att använda istället för buljong och går också utmärkt att frysa. Om osten har svårt att spricka kan du sätta den på spisen igen och låta den få ett uppkok.

ca 400 g ost

2 l gammaldags mjölk eller lantmjölk
2 dl yoghurt, 10 %
1 citron
1 1/2 tsk salt

1. Koka upp mjölken och yoghurten i en tjockbottnad kastrull. Vispa någon gång under tiden så att inte mjölken bränner.
2. Pressa saften ur citronen.
3. Dra av kastrullen från värmen när du ser första bubblan och häll i citronsaften och saltet. Rör om försiktigt med en slickepott så att mjölken delar sig i små fluffiga ostmoln och en gröngul klar vätska bildas. Låt stå i ca 5 minuter men rör försiktigt om ett par gånger under tiden tills ostmassa bildats.
4. Häll allt i en silduk, gärna på en ställning, eller ett kaffefilter och låt vasslen rinna helt igenom. Du kan också fånga upp ostmassan med en hålslev och lägga den i en silduk. Krama ur den sista vasslen genom att snurra silduken som en boll.
5. Stjälp upp ostmassan på plastfolie,vik ihop och lägg över i en liten form. Lägg på en press. Ställ kallt i minst 2 timmar, gärna 12.
6. Skär upp osten i bitar.
7. Osten håller i ca 10 dagar i kylen om den är väl inplastad.

Receptet kommer från boken “Vego på 30 minuter” som finns att köpa hos vanliga bokhandlare, hos Adlibris och på Bokus. De fina fotona har Lennart Weibull tagit.

 Skriv ut