En klassiker

Foto: Jenny Grimsgård

Nu börjar många att gasa inför den stora dagen. Klappar ska köpas, förväntningar ska lindras, granar ska pyntas, mat ska lagas och sötsaker ska bakas. Jag räknade till fem ska i den meningen men för mig finns det bara ett måste; att göra mina favoritgodisar. Lakritskolan med citron och flingsalt delar fortfarande första platsen med popcornkolan med smör,salt och vanilj. På tredje plats kanske den här snickersfudgen kvalar in? Kolorna är faktist så goda att de borde göras oftare, inte bara till jul.

Snickersfudge
Dundergod, enkel och lagom söt fudge med smak av snickers! Hittar du inte nougat kan du ta mini-mashmallows istället även om det inte blir riktigt lika segt och gott. Det är viktigt att nötterna är salta, är de inte det kan du strö över lite smulat flingsalt istället.

100 g mjölkchoklad av bra kvalitet
100 g mörk choklad 70%
2 dl söt kondenserad mjölk
25 g smör
2 krm äkta vaniljpulver
100 g fransk nougat
1 dl salta jordnötter + 0,5 dl till garnering
ev. kakao att pudra över

Hacka chokladen. Lägg den i en kastrull tillsammans med mjölken, smöret och vaniljpulvret. Smält på svag värme under omrörning. Ta av från värmen. Hacka nougaten och 1 dl jordnötter och vänd ner i fudgen. Häll upp i en form, ca 10 *20 cm klädd med bakplåtspapper. Hacka resterande jordnötter grovt och strö över. Låt svalna i kylskåp ca 3 timmar och skär sedan i bitar. Pudra ev. med kakao.

Receptet har tidigare varit publicerat i Elle Mat & Vin

 Skriv ut