Sommarens succé

Foto: Matilda Lindeblad

Grillvädret fortsätter – idag blir det sallad med dundergoda nötter och en krämig dressing.

Grillad sallad med vitlöksdressing med honungsvalnötter

Grillen ger salladen en lätt rökig smak, gott till de sötsalta nötterna som du gärna ska göra dubbel sats aveftersom de är försvinnande goda. Sugen på variation? Mixa ned lite ädelost i dressingen.

4 portioner

1-2 salladshuvuden t ex krisp, gem eller cosmos
12 små tomater
örter till garnering

Honungsnötter med rosmarin och rosépeppar
100 g valnötter
2 msk honung
1 kvist rosmarin
1,5 tsk rosépeppar
1 tsk flingsalt

Vitlöksdressing
1 vitlöksklyfta
2 dl créme fraiche
3 msk majonnäs
1 msk konjak
salt, svartpeppar

Skala och finhacka vitlöken till dressingen. Blanda med övriga ingredienser. Rosta valnötterna i en torr stekpanan. Tillsätt honungen, repad rosmarin och lätt mortlad rosépeppar och ev 2 tsk vatten. Låt honungen koka in. Häll upp på ett bakplåtspapper och strö över flingsalt. Låt svalna och hacka sedan nötterna grovt. Dela salladen. Pensla snittsidan lätt med olja och grilla tills salladen fått lite färg, ca 5 min. Grilla tomaterna, gärna i ett grillgaller, ca 5 min tills de öppnar sig litegrann. Lägg upp salladen på ett fat och lägg på tomater, nötter och ringla över lite av dressingen. Servera resten vid sidan av.

Recepet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut