Sommarsallad

Foto: Matilda Lindeblad

Färskpotatissallad med lax och pocherat ägg
Klassiska sommarsmaker i en lättsam sallad. Byt ut laxen mot rostbiff eller varför inte resterna från grillkvällen – kryddstarka korvar, fisk eller kött. Gillar du blöt mat kan du gärna dubbla mängden dressing eller hälla över lite olivolja och citronsaft. Strö gärna över lite rostade solrosfrön eller pumpafrön för extra knaprighet.
4 portioner

600 färskpotatis
200 g vaxbönor eller haricots verte
150 g sockerärtor
1-2 mogna avokados
0,5 knippe rädisor
200 g blandad sallat t ex roman, rucola och krispsallat
400 g varmrökt lax
4 st ägg
1 msk salt
1 msk ättika

Senapsdressing
5 msk créme fraiche
1,5 msk fransk senap
4 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk socker
2 msk hackade örter
salt, svartpeppar

Blanda samman ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt. Skrubba och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Ansa bönorna och koka dem al dente. Dela sockerärtorna på längden och gröp ur avokadon. Skölj och skär salladen och rädisorna i mindre bitar. Dela laxen i mindre bitar. Koka upp en rejäl kastrull med vatten, salt och ättika. Knäck äggen i koppar och sänk ned dem ett och ett. Hjälp till med en sked eller en hålslev och fös ihop dem. Låt vattnet inte koka. Låt äggen sjuda ca 2 minuter. Arrangera potatis, sallad, bönor, rädisor på ett fat. Blanda med dressingen och toppa med lax och ägg.

Receptet har tidgare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut