Sommarsoppa

Foto: Matilda Lindeblad

Potatis- och mandelsoppa med druvor och fetaost
Sött möter salt möter syrligt i en spännnande soppa som är extra fin eftersom den passar både laktos- och glutenintoleranta. Dessutom kan den ätas både varm och kall. Äts den kall ska den vara väl kyld och både utspädd och kryddad med mer salt och peppar då soppan blir tjock när den kallnar och tappar lite av sin sälta och söta smak. Vindruvorna och fetaosten är måste.
4-6 portioner

500 g färskpotatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
100 g mandel, skållad och skalad
1,2 l grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
1 lagerblad
Salt, svartpeppar

Skrubba potatisen och dela den i halvor. Finhacka löken. Fräs löken genomskinlig i smör ca 7 minuter. Tillsätt färskpotatisen, mandeln, buljong, vin och lagerblad. Koka upp och koka soppan ca 20 minuter tills potatisen är mjuk. Ta upp lagerbladet och mixa soppan slät. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera soppan varm eller kall med tillbehören.

Tillbehör:
150 g gröna druvor, urkärnade och delade
150 g fetaost, smulad
4 msk olivolja, gärna pepprig
Bladpersilja

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut