Soppa i säsong

Illustration från Säsongsbloggen

Det är inte så lätt att veta när en grönsak eller frukt är i säsong. Tomater, gurka och äpplen går ju till exempel att köpa året om, och de kostar ungefär lika mycket oavsett om det är i smällkallast januari eller i skördetidens augusti.
Eftersom du uppenbarligen inte kan gå på pris för att avgöra när saker och grönsaker ska köpas så får du skaffa dig kunskap. Hemköp tycker jag har en bra blogg – säsongsbloggen – för detta.

Det här är i alla fall en soppa i säsong. Majsen sjunger på sista versen men pumpa och trattisarna hänger nog med ett tag till. Bild hanns inte med att ta men allt tog slut vilket kan tas som ett gott bevis på att det var gott. Den bevisföringen skulle dock inte hålla in en domstol eftersom det skulle kunna vara så att vi inte ätit på 3 dagar. Alla vid bordet var dessutom partiska så du får helt enkelt lita på mig; soppan var jättegod.

Pumpasoppa med svamp, majs och bacontopping
ca 800 g pumpa, t ex butternut, hokkaido eller muscat pumpa
2 potatisar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 l grönsaksbuljong
1 dl creme fraiche
smör till stekning
salt och peppar
limesaft, riven ingefära och chiliflakes efter smak
pumpafrön till garnering

Skär skalet av pumpan, ta bort kärnorna (men spar dem) och skär köttet i bitar.Skala och skär potatisen i bitar. Finhacka lök och vitlök. Fräs löken genomskinlig i smör 5-10 minuter under omrörning. Tillsätt pumpaköttet, potatis och buljong. Koka upp och koka ca 25 minuter tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät. Tillsätt creme fraiche, salt och svartpeppar och eventuell smaksättning. Jag hade 1 msk limesaft, 1 msk ingefära och 1 krm chiliflakes. Det gav mig en precis lagom kick medan mina barn spottade och skrek. Deras soppa blev utan extra allt och då var de inte så upprörda längre. Fröna kan du rosta i en torr stekpanna med lite salt eller soja tills de börjar knäppa eller så köper du färdiga på påse.

Topping
1 rå majskolv
1 paket bacon
3 dl trattkantareller
smör till stekning

Skär kornen av majskolven. Strimla baconet och stek det knaprigt. Ta upp och låt rinna av på papper. Stek svampen på hög värme tills vätskan försvinner. Tillsätt majsen och baconet och låt allt bli varmt. Toppa soppan med toppingen.

 Skriv ut