En familjeangelägenhet

Mor min kom förbi med en stor knippe rabarber och en påse mangold. Kan konstatera att egenodlat definitivt smakar godast och ibland önskar jag att jag bodde på landet och inte i ett stenhus i stan. Och nej, stadsodling är inte att tänka på när man bor ett kvarter från Fleminggatan.

Mamma pratade om att jag skulle ånga mangolden och det blir ju gott. Men jag tänkte genast; Spanakopita! För den som undrar är Spanakopita inte en dans utan en grekisk rätt där man varvar filodeg med spenat, lök, örter, ost och lite annat gott och sedan ugnsbakar härligheten. Filodegen överst blir krispig men samtidigt blir innanmätet nästan som lasagne. Så man kan nog kalla den både lasagne och paj om man av någon anledning inte vill kalla den Spanakopita. Och för att ytterligare komplicera saken så tycker jag den liknar en lasagne när den kommer rykande het ur ugnen men blir mer paj-lik desto kallare den blir.

Eftersom min mamma är från Trollhättan har jag inte något tummat familjerecept som delats i generationer. Däremot googlade jag lite och fann några andra familjers. De flesta verkar göra ungefär gjorde samma sak. De varvar spenat, örter, ägg, ost och filodeg. Och det här med mangold i var tydligen heller inte någon nyhet. Det använde man redan på Socrates tid. Citronskal tror jag dock inte han höll på att fjanta sig med.

Spanakopita med mangold, mynta och citron
Grekisk lasagne med lätt smak av mynta och citronskal. Servera gärna en sallad till, t ex på vita bönor, tomater, röd lök och balsamicodressing. Godast är den rykande varm men den funkar även som buffémat. Gör den dagen innan och värm den i ugnen så blir den frasig igen. Micron ska du undvika för uppvärmning.

2 små gula lökar
3 vitlöksklyftor
600 g spenat och mangold (jag tog hälften av vardera och du kan säkerligen öka mängden till 1 kg)
skalet från 1 citron
1 kruka mynta
4 st ägg
500 g cottage cheese
200 g fetaost
ca 12 ark filodeg
75 g smält smör eller smör&rapsolja
smör till stekning
salt, svartpeppar eller chiliflakes

Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör ca 5 min på medelstark värme. Skölj mangold och spenat och strimla den grovt. Fräs den med löken ca 3 min tills den mjuknat. Strimla myntan, tvätta och finriv citronen. Blanda ned i spenaten och krydda med salt och svartpeppar. Låt svalna något. Vispa samman äggen i en bunke. Riv eller smula ned osten och blanda ned cottage cheese och spenatröran. Pensla 2-3 st filodegsark och lägg i botten på en ugnfastform eller långpanna ca 20*30 cm. Lägg på 1/3 del av spenatröran. Upprepa tills filodegsarken och spenaten är slut. Sista lagret ska vara filodeg som du penslar med lite smör. Grädda i 200 grader i ca 35 min tills Spanakopitan är mjuk och det översta lagret är frasigt och gyllenbrunt.

 Skriv ut