Lyxig sparrissoppa
Det här är en riktigt lyxig sparrissoppa. Jag skulle nästan kalla det en restaurangsoppa och det eftersom smakerna är höga, den innehåller lite grädde och för att soppan silas slät. Men vad vet jag, ni kanske äter silade sparrissoppor varje dag?
Detta är i alla fall den överlägset godaste sparrissoppan jag gjort. Ärtorna bidrar med extra grön färg och god sötma, vilket balanseras fint av torrt vin, frisk créme fraiche och salt bacon. Därtill råstekt sparris och ett krämigt ägg. Om du vill pochera eller mjukkoka ägget är som Expressen eller Aftonbladet, dvs det spelar inte så stor roll.
Vill du absolut ha en krämig soppa kan du strunta i att sila soppan men då måste du skära bort det hårda på sparrisens nederdel och helst välja små ärtor – petit pois – som har ett mjukare skal.
Sparris- och grönärtsoppa med ägghalvor
En slät lyx-soppa som går bra att förbereda innan festen. Mixa då gärna soppan med 1 dl mjölk vid serveringen så blir den skummig och fin. Lagom till 4-6 personer.
2 schalottenlökar
500 g sparris
2 msk konc. kyckling- eller grönsaksfond
2 dl torrt vitt vin
2 dl djupfrysta ärtor
2 dl vispgrädde
smör till stekning
salt, svartpeppar
Till servering:
2 st ägg
1 paket bacon
1 dl créme fraiche
färska timjan eller körvel till garnering
Finhacka löken och fräs den genomskinlig i smör ca 5 min i en kastrull. Skär sparrisen i mindre bitar. Lägg undan knopparna. Tillsätt övriga sparrisbitar med löken och häll på fond, vin och 8 dl vatten. Koka ca 10 min tills sparrisen är mjuk. Tillsätt ärtorna och grädden och koka ärtorna mjuka utan att de förlorar färgen, ca 1 min. Mixa soppan och sila den slät. Smaka av med salt och peppar och späd eventuellt med mer vätska. Koka äggen lösa, ca 6 min. Skala och dela dem i halvor. Strimla och knaperstek baconet tillsammans med sparrisknopparna i lite smör. Koka upp soppan igen vid servering. Toppa med en ägghalva, bacon, sparris och en klick créme fraiche. Garnera med färska örter.
PS. Och soppa är ju inte vegetarisk förrän du utesluter baconet men tror jag nu du förstår.
Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin
Skriv ut