Enkel vardagspasta

Foto: Matilda Lindeblad

Igår kändes det inte riktigt som primörerna var på väg. Tills de kommer får vi nog leta efter grönt i frysförrrådet. Här är en enkel vardagpasta med sojabönor, spenat och citron. Valnötterna bidrar med nyttiga fetter, knaprighet och smak. Chilin sätter extra sting för den vågade.

Och nu blir det lite osponsrad produktmeddelande: Du brukar kanske köpa Philadelphias färskost eller något EMV men jag rekommenderar dig att leta lite extra efter Arla Kökets färskost (en rund burk som brukar stå bredvid cremé fraichen). Den är krämig med en gräddig smak och lite sälta. Mycket godare än de ovan uppräknade och dessutom helt fri från konserveringsmedel. I det här receptet ska det vara den feta varianten men min favorit är nog den med yoghurt. Jag är helt jävig eftersom jag jobbar med Arla men får inte betalt för att säga detta. Slut på reklamen och på meddelandet.

Pasta med sojabönor, spenat och citron
Den som inte vill äta helt vegetariskt lägger till bacon eller rökt lax. Om du hittar rökta mandlar kan det vara gott att slänga med som substitut.

300 g pasta
1 dl valnötter
2 vitlöksklyftor
1 msk Arla® Smör-&rapsolja
3 dl frysta sojabönor
200 g babyspenat
200 g färskost naturell
1 dl mellangrädde
rivet skal och pressad saft av 1 liten citron
salt, chiliflakes

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Grovhacka nötterna och rosta dem i en torr varm stekpanna, låt svalna. Skala och finhacka vitlöken och stek den i smör- och rapsolja. Tillsätt sojabönor och spenat och låt det fräsa med några minuter. Rör ner färskost, grädde och ev lite av vattnet du kokte pastan i (det innehåller mycket stärkelse och gör att pastan och såsen blandas bättre). Tillsätt citronskal och saft, smaka av med salt. Blanda såsen med pastan. Strö över chiliflakes och valnötter vid servering.

Receptet har tidigare varit publicerat i boken Arlaköket vår 2014

 Skriv ut