Beroendeframkallande

Blast from the past - rester från fredagsmyset

På sistone har jag läst i kokböcker och på bloggar om srirachapopcorn. Det är precis som det låter: popcorn med srirachasås (vietnamesisk chilisås) och smör. Och det måste man ju bara prova. Här är min version med – föga överraskande – brynt smör och rostade sesamfrön. Blir sagolikt gott och får hen att äta popcornen en och en, fast med en önskan om att det aldrig kommer ta slut.

Popcorn med brynt srirachasmör
Gillar du riktig heta snacks rör du ner dubbel mängd sås. Den som vill ha mer asiatisk smak kan blanda ned lite smulade, rostade noriark eller furikake (japansk fröblandning med alger).

1,5 liter poppade popcorn (ca 1 dl opoppade)
75 g smör
ca 1 msk srirachasås
3 msk sesamfrön

Bryn smöret i en en kastrull eller stekpanna tills det doftar nöt, är ljusbrunt och slutar fräsa. Häll upp det i en skål för att avstanna bryningen. Vispa ner srirachasåsen. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna under omrörning tills de är gyllenbruna. Häll fröna i smöret, smaka av och häll i mer srirachasås om du vill ha tydligare chilismak. Häll smöret över popcornen under omrörning så att allt blandas.

 Skriv ut