Grilla grönare

Stoppa pressarna för här kommer sommarens kanske mest chockerande erkännande: jag är inte någon långgrillare. Visst har det hänt att jag lagt en hel kyckling på grillen och jag har grillat min rotselleri på indirekt värme men det har verkligen tillhört undantagen. Ja, det blir satans gott men om man har två relativt små barn och en man som, chockerande nog, inte gärna grillar så känns det också satans stressigt. Enligt min erfarenhet är nämligen långgrillarna ofta så dedikerade sin uppgift och sin grill att de varken hinner stå i köket och förbereda alla goda tillbehör eller plåstra om barn med sommarben.

Men jag gråter inte för det. Jag grillar snabbt istället. Allt från förkokta rotfrukter till skrubbade musslor, råa skaldjur och okokta majskolvar. Det senaste jag har snöat in på är sallad. Roman-, hjärt- eller cosmopolitan får en grymt god rökig ton när de läggs på grillen. Några minuter på grillen och en krämig dressing därtill och lyckan är gjord. I går kväll blev det en asiatisk variant på grillad sallad, eller kål om man ska vara petig. Dressingen är inte krämig utan lite söt från det brynta smöret och salt och umamirund från sojan. Vi åt den grillade kålen till hoisin-glacerade kamben (som jag förkokt i ugnen) och en glasnudelsallad med tre sorters melon, rostad lök och nouc cham-dressing. Kan rekommendera allt.

Grillad pak choi med sojasmör

Vill du ha ännu mer smak på kålen river du ned lite färsk ingefära i smöret. Smöret kallnar när det stelnar men smälter igen när du lägger det på den varma kålen. Gott både till grillat griskött, nötkött och till fisk, gärna med lite asiatiska smaktoner.

50 g smör
1 msk japansk soja
1 chilipepparfrukt
4 st små pak choi
sesamolja till pensling
ev. rostade sesamfrön eller hackade jordnötter och koriander till garnering

Bryn smöret tills det doftar nöt och är ljusbrynt. Häll genast upp det i en skål för att avstanna bryningen. Kärna ur och finhacka chilin och tillsätt i smöret tillsammans med sojan. Dela pak choien på längden. Pensla den lätt med olja och grilla ca 2 minuter per sida tills den har fått en fin färg och mjukat något. Lägg upp på fat och pensla eller klicka på smöret. Strö gärna över rostade sesamfrön/nötter och garnera med koriander.

 Skriv ut