B-laget vann!
Jag gillar inte ströbröd och försöker undvika det i möjligaste mån. Mjuka kakor bröar jag helst med råsocker, det ger en underbart knäckig yta. Kokos funkar också om kakan inte ska vara inne alltför länge i ugnen. Måste jag ha i vete så väljer jag hellre mjöl än ströbröd. Ströbröd smakar i min mun inte gott, med undantag för egenrivet bröd där man både har koll på brödsort och färskhet.
Men hur är det med köttbullarna, blir de bättre med ströbröd i smeten? Idag fick jag chansen att testa och svaret är nej, färsbullarna blir faktiskt saftigare utan ströbröd. De utan ströbröd blev avgjort saftigare än de med som blev gummiaktiga och torrare. Mitt experimentet var absolut inte vetenskapligt. Jag gjorde bara samma lammfärsbullsreceptet två gånger, en gång med ströbröd och en gång utan.Till 500 g färs använde jag 2 ägg och 1 dl matlagningsgrädde samt riven parmesanost. Lammfärs är ju förhållandevis fett, ca 15 % och med blotta ögat såg det ut som båda bullarna släppte lika mycket fett (= mycket) vid stekning . Och ja, bullarna var feta men underbart goda. Det brukar hänga ihop. Jag jämförde bara konsistensen på köttbullarna och tittade inte på om de utan ströbröd släppte mer fett, vilket man kan tänka sig att de borde göra. Smeten utan ströbröd var till en början väldigt lös men jag lät den vila 5 minuter innan jag trillade bullarna och det gjorde susen.
Längtar du efter receptet får du längta ett tag till. Det kommer i Lantlivs julnummer. Tills dess får du exprimentera själv och längta. Längt, längt.
Skriv ut