Ett superfrö - Ny matguide Sollentuna centrum
Quinoa är ett nyttigt frö från anderna som här också bidrar med både saftighet och en liten knaprig konstistens till brödet. Supergott!
Quinoabullar med aprikos och pumpafrön
1 dl quinoa, blandade färger
0,5 dl hela linfrön
10 st aprikoser, strimlade
2,5 dl vatten + 4 dl till degen
½ paket jäst
1 tsk salt
1 dl pumpafrön + ca 1 dl till utbakning
1 l siktat dinkelmjöl + ca 1 dl till utbakning
Skölj quinoan i hett vatten. Lägg quinoan i en kastrull med linfrön och strimlade aprikoser. Tillsätt 2,5 dl vatten och koka upp. Koka ca 15 minuter under lock på svag värme. Låt svalna. Blanda 4 dl ljummet vatten, jäst och salt i en degblandare/bunke. Tillsätt den kokta quinoan, pumpafrön och mjöl och arbeta ca 10 minuter till en kladdig deg. Låt jäsa ca 1 timme. Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Skär ut 15 bitar med en degskrapa och lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ca 45 minuter. Spraya eller pensla bullarna med vatten och strö över pumpafrön. Grädda i 200° i ca 20 minuter.
Skriv ut