Uteätarmat!

Foto: Matilda Lindeblad

När jag tänker på min barndom och mat i bilen så är det två minnen som dyker upp. Det ena är Sibyllahamburgaren på väg till landet på fredagskvällarna. Den var stor och god och en perfekt muta för en motsträvig tonåring som hellre ville vara kvar i stan med sina kompisar. Det andra minnet är lika starkt, och det tror jag beror på att den jämnt vad med; Big Pack lådan med matsäck. Vad som låg i lådan minns jag faktiskt inte, men den fick se många fina rastplatser och skogsdungar runt om i Sverige.

Jag tror att matsäcksfixandet är ett arv. Jag kan stå i timmar och mecka med godsaker som vi ska äta ute på picknicken. Och jag släpar gärna med mig halva köket om det skulle behövas – picknick ska ätas med klass och absolut inte med plastbestick. Tycker jag ska tilläggas för min bättre hälft är precis tvärtom. Han tycker det är viktigast att vi kommer ut snabbt och köper helst sin mat på vägen, t ex på 7-11. Vi gillar nog själva uteätandet lika mycket men det är fixandet innan som skiljer oss åt. Den här korven är en perfekt kompromiss. Den kräver bara lite fix. Man kan till och med köpa allt i affären på vägen ut om man väljer en lite större affär än kvartersbutiken.

Idag är en fin dag för grillad korv premiär. Ut och rafsa löv eller vad ni nu brukar göra i naturen och belöna er sen med en riktigt smarrig korv. Eller tre.

Nürnbergkorv med surkålsmajonnäs
Underbara små raringar som är perfekta både till mingelfest, utflykten eller till glöggen. Gör många bara, de är försvinnande goda. Den som har tiden gör gärna egen majonnäs från grunden. Lagom till 4-6 personer.

1 baguette, gärna surdeg
300 g små nürnbergkorvar, ca 14 st
olja till stekning
bladpersilja

Surkålsmajonnäs
3 dl surkål
1 dl majonnäs svartpeppar

Tillbehör
1 dl cornichons
0,5 dl lätttorkade körsbärstomater på burk
0,5 dl friterad lök
en god senap

Skär baguetten i ”korvbröd” genom att skära ett snitt ¾ del genom brödet och därefter skära ett nytt snitt hela vägen ner. Krama ur surkålen och blanda med majonnäsen. Smaka av med peppar. Stek korvarna i lite olja. Lägg en klick surkålsmajonnäs i brödet, lägg i en korv och toppa med cornichons, tomater och friterad lök. Garnera med bladpersilja.

TIPS 1: Skär av lite av nederkanten på brödet så kan korvarna stå upp.

TIPS 2: Nürnbergkorvar finns på välsorterade livsmedelsaffärer och t ex på Lidl. Kan självklart ersättas med annan korv. De lätt-torkade tomtaterna kommer från Matic och finns också i små burkar i de välsorterade butikerna.

TIPS 3: Även om ni inte vill bli påminda om vinterns återkomst så kommer den. De här små korvarna har jag många gåner använt på glöggfesten. Ett perfekt tillbehör – salt, matigt, gott och så kan den ätas med ena handen.

Receptet har tidigare varit publicerat i Elle Mat & Vin

 Skriv ut