Tid för svamp

Har du tid att plocka svamp så har du säkert tid att finhacka rotfrukterna till denna underbara svamppytt. Du kommer möjligen att få ont i tummen men du kommer varken att sakna köttet eller Felix. Istället för inlagda rödbetor serverade jag ättiksäpple till. Ytliga fakta om svamp hittar du hos Sollentuna centrum där receptet ursprungligen var publicerat.

SKÖRDEPYTT MED SVAMP OCH ÄTTIKSÄPPLE
Underbara smaker i säsong. Servera som vegopytt, blanda i kött eller som ett tillbehör till lamm eller nötkött med en god rödvinssås. Det tar tid att skära men har du två stekpannor går det fort att steka. Du kan ta de rotfrukter du har hemma men jag rekommenderar verkligen att du använder jordärtskockor. De har en underbart nötig smak.

Skördepytt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 palsternackor
9 potatisar, t ex mandel eller amadine
3 morötter
400 g jordärtskockor
1 l färska kantareller, trattisar och blandsvamp, rensad
smör och olja till stekning
stekt ägg och färska örter till servering
salt och svartpeppar

Skala och finhacka löken. Skala alla andra rotfrukter och skär dem i tärningar. Lägg jordärtskockstärningarna för sig. Stek löken mjuk i smör på svag värme, tillsätt svampen och låt vätskan koka bort. Lägg åt sidan. Stek grönsakerna mjuka i olja på relativt hög värme, ca 10 min under omrörning. Tillsätt jordärtskockorna och stek ca 7 min ytterligare tills pytten är färdig. Blanda ned lök och svamp och krydda med salt och peppar. Håll pytten varm medan du steker ägg. Garnera med färska örter.

Ättiksäpple
Istället för inlagda rödbetor blir det gott med lättlagad ättiksäpple till pytten.
2 stora äpplen, gärna svenska
1,5 msk ättika 12%
0,5 dl socker
1 dl vatten
1 tsk gula senapsfrön
1 lagerblad
Kärna ur och skär äpplet i tärningar. Koka upp alla övriga ingredienser. Lägg i äppeltärningarna när sockret löst sig. Koka ca 8 min tills äpplet är mjukt och vätskan kokat in.
Krydda med lite salt och svartpeppar.

 Skriv ut