Soppa med palsternacka och trattisar

Foto: Matilda Lindeblad

Kanske fick du uppleva svamplycka i helgen eller så är du lycklig med en välsorterad affär i din närhet. Svamp behövs i alla fall till den här krämiga soppan. Ekorrar som jag har kvar svamp från 200….och då får man räkna med att 1 kg färsk svamp krymper till ca 100 g när den torkats.

Svampsoppa med palsternacka och örtkrutonger
Soppan är god och mild i smaken, med palsternacka och trattisar som partners in crime. För oss som inte vill dö mesdöden får soppan det rätta stinget av krutongerna med vitlök och chili.

4-6 portioner

2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
400 g palsternackor
600 g färska trattkantareller
3 msk svampbuljong eller kycklingfond
1,5 l vatten
1,5 dl vitt vin eller torr sherry
4 dl vispgrädde (eller gräddmjölk om du vill spara på fettet)
Smör till stekning
salt, svartpeppar och chilipeppar

Skala och finhacka lök, vitlök och palsternacka. Rensa och finhacka svampen. Bryn löken genomskinlig i smör. Tillsätt palsternacka och svamp och fräs tills svampen är mjuk på medelvärme i en tjockbottnad kastrull. Slå på buljong, vatten, vin och grädde och koka ca 20 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt, peppar och yttepytte chilipeppar.

Örtkrutonger
½ surdegsbaguette
500 g färska trattkantareller
2 vitlöksklyftor, hackade
50 g smör
1 dl hackade färska örter t ex bladpersilja, basilika och/eller dill
chiliflakes

Skär brödet i tärningar. Stek kantarellerna i en stekpanna utan smör. Tillsätt vitlöken, smöret och krutongerna och stek tills krutongerna fått fin färg. Blanda med färska örter och chiliflakes efter behag.

 Skriv ut