Soppa med palsternacka och trattisar

Foto: Matilda Lindeblad

Kanske fick du uppleva svamplycka i helgen eller så är du lycklig med en välsorterad affär i din närhet. Svamp behövs i alla fall till den här krämiga soppan. Ekorrar som jag har kvar svamp från 200….och då får man räkna med att 1 kg färsk svamp krymper till ca 100 g när den torkats.

Svampsoppa med palsternacka och örtkrutonger
Soppan är god och mild i smaken, med palsternacka och trattisar som partners in crime. För oss som inte vill dö mesdöden får soppan det rätta stinget av krutongerna med vitlök och chili.

4-6 portioner

2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
400 g palsternackor
600 g färska trattkantareller
3 msk svampbuljong eller kycklingfond
1,5 l vatten
1,5 dl vitt vin eller torr sherry
4 dl vispgrädde (eller gräddmjölk om du vill spara på fettet)
Smör till stekning
salt, svartpeppar och chilipeppar

Skala och finhacka lök, vitlök och palsternacka. Rensa och finhacka svampen. Bryn löken genomskinlig i smör. Tillsätt palsternacka och svamp och fräs tills svampen är mjuk på medelvärme i en tjockbottnad kastrull. Slå på buljong, vatten, vin och grädde och koka ca 20 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt, peppar och yttepytte chilipeppar.

Örtkrutonger
½ surdegsbaguette
500 g färska trattkantareller
2 vitlöksklyftor, hackade
50 g smör
1 dl hackade färska örter t ex bladpersilja, basilika och/eller dill
chiliflakes

Skär brödet i tärningar. Stek kantarellerna i en stekpanna utan smör. Tillsätt vitlöken, smöret och krutongerna och stek tills krutongerna fått fin färg. Blanda med färska örter och chiliflakes efter behag.

 Skriv ut

Ylva Bergqvist

Jag är Ylva – kock, skribent och ekonom. Sedan 2005 jobbar jag som matkommunikatör. Mina recept är inspirerande, fungerande, situationsanpassade och hyfsat nyttiga. 5:2 och andra dieter väljer jag bort precis som anklever, inte för att det inte är gott, utan för att jag inte vill bidra till djurplågeriet. Och så tycker jag vi ska äta mera grönt och mindre kött, men från gladare djur.

Asian Station

Kolla in Asian Stationtaffel.se. Där bloggar jag om asiatisk matlagning och lägger upp asiatiska recept.
Namaste!