Svartavinbärssvalka i glaset

Foto: Matilda Lindeblad

Den här kombinationen med citrongräs och svarta vinbär är verkligen dundergod. Är du vuxen och sugen på fest toppar du saften med lite bubbel eller gör en god drink med gin, lime och massor av is.

Det här med konserveringsmedel är lite fritt val och beror på många faktorer. Tappar du upp saften på väl rengjorda och steriliserade (värm dem i ugnen på 100 grader i ca 30 min) flaskor så kan saften hålla länge utan konserveringsmedel. Helst om flaskorna är många och du minimerar mängden luft i flaskorna. Vill du vara på den säkra sidan tar du konserveringsmedel och följer anvisningen på förpackningen.

Bäst är att göra som min mamma – hon förvarar alltid hemgjord saft i frysen. Då behövs inte något konserveringsmedel och hon kan skopa upp rätt mängd saft, kall dessutom, rakt ner i tillbringaren och bara fylla på med vatten.

Saft på svarta vinbär och citrongräs
Superbäret svarta vinbär får plats i en liten vuxnare saft med smak av citrongräs. Två riktigt fina smakkamrater.
Ca 3 l koncentrerad saft

1 kg svarta vinbär, ca 2 l
3 stjälkar citrongräs
2 l vatten
2 kg socker
Atamon eller annat konserveringsmedel

Rensa vinbären. Dela citrongräset på längden och hamra med baksidan av en kniv. Koka upp vatten och citrongräs i en stor kastrull. Koka 5 minuter. Rör ner ev. konserveringsmedel. Låt vattnet svalna till rumstemperaratur. Lägg i vinbären och sockret och ställ kallt i minst 1-3 dygn. Rör om då och då. Ta upp citrongräset. Mixa bären med en stavmixer. Sila saften i en saftmaja eller i en sil. Ta hjälp av baksidan på en slev så att all saft pressas ur. Häll upp saften på väl rengjorda och steriliserade flaskor.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin nr 4 2014

 Skriv ut