Den gröna svartkålen är här!
Hösten rivstartade och försvann i en jobbdimma. Nu kan jag se klart igen och då såg jag att svartkålen kommit till affären. Bra – för jag har ett underbart recept på en frasig paj med smörstekt svartkål, getost och anis. En väldigt god smakkombination om jag får säga det själv. Jag gjorde mina i en muffinsform men det går lika bra att grädda en stor paj i en vanlig form med löstagbar botten. Då ska du såklart strunta i att klippa småbitar av filodegsarken men däremot öka gräddningstiden något. Servera gärna pajen med en matig bönsallad och lite knaperstekta nötter och du har en komplett vegomiddag. Och för den som inte klarar sig utan kött är knaperstekt bacon eller parmaskinka ett vinnande tillbehör.
Det här receptet och 6 till finns i senaste numret av Lantliv Mat & Vin.
Getostpaj med svartkål och anis
Svartkål eller palmkål som den också heter är en mild, mjuk kål som är lätt att tycka om. Extra god blir den om man smaksätter med lite anis för en lätt lakritssmak. Pajerna är godast nygräddade och ljumna men går att värma upp i ugnen (ej i mikrovågsugn).
12 st minipajer eller en stor paj
2 st vitlöksklyftor
150 g svartkål
0,5 tsk anisfrön
200 g färskost naturell
3 dl mjölk
3 st stora ägg
0,5 tsk salt
5 drag svartpeppar från kvarn
125 g getost
10 ark filodeg, ca 200 g
3 msk smör & rapsolja
10 st körsbärstomater
lite flytande honung
Skala och finhacka löken. Skär kålen i strimlor (ta bort ev. hård mittstock) . Fräs vitlöken mjuk i lite olja ca 3 minuter, tillsätt kålen och fräs ytterligare ca 3 minuter tills kålen mjuknat. Krydda med anisfrön och fräs lite till. Blanda färskost, mjölk och ägg i en bunke. Krydda med salt och peppar. Skär getosten i mindre bitar. Ta fram filodegen och lägg en fuktig handduk över. Pensla ett filodegsblad med smör- och rapsolja. Lägg ihop med ett nytt blad och pensla med smör- och rapsolja. Upprepa tills du har lagt ihop 5 ark. Klipp 6 st bitar ca 10*12 cm och tryck ned dem i en smord muffinsplåt eller stora muffinsformar. Gör samma sak med resterande filodegsblad. Fyll formarna med kålfräset och lägg i osten. Häll på äggstanningen och lägg i en tomat. Grädda i 200 grader i ca 25 min eller tills äggstanningen har stannat och pajerna fått fin färg. Ringla över lite honung och servera pajerna ljumna, gärna med en sallad.
TIPS: Pajen kan göras i en stor form med löstagbar botten. Öka då gräddningstiden ca 10 minuter.
Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin
Skriv ut