Tatataata tatin

Foto: Matilda Lindeblad

Det här är en riktig favorit. En fin sommartårta med potatis och den klassiska kombinationen getost, honung och rödbetor. När hösten kommer går det bra att göra tarten på höströdbetor och vinterpotatis men då får du skära dem i jämnstora bitar. Välj då helst en tunnskalig potatissort t ex amandine eller sparrispotatis.

Tarte tatin med getost, färskpotatis och rödbetor
Klassiska smaker som getost och rödbetor samsas med de nyskördade potatisarna i en härlig tarte inspirerad av den klassiska franska äppeldesserten tarte tatin.
6 portioner

1 kg färskpotatis
1 knippe färska rödbetor
1 knippe färsk lök
2 kvistar färsk rosmarin
4 msk honung (ej flytande)
200 g getost
300 g smördeg
salt och smör till stekning

Skälj och skrubba potatisen och rödbetorna. Koka dem mjuka i saltat vatten i separata kastruller. Skala rödbetorna under rinnande vatten. Skär löken i skivor, även det gröna. Spar ca 2 msk av de gröna ringarna till garnering. Fräs resten av löken mjuk och genomskinlig i smör, ca 5 min på medelvärme. Lägg i rosmarinkvistarna och honungen och koka ihop 1 min. Lägg den honungskokta löken på botten av en rund ugnsfast form, ca 22 cm i diameter. Dela potatisarna och rödbetorna om de är stora. Skär av lite av toppen och botten så att de kan stå lättare och tryck ned dem tätt i formen. Smula över getosten. Kavla ut och skär en rundel av smördegen som är ca 1 cm större än formen. Lägg på smördegen som ett lock och tryck ned den längs sidorna. Grädda tarten i 200° i ca 25 minuter tills smördegen har fin färg och puffar upp. Låt den svalna något och vänd den upp och ned på ett fat. Strö över flingsalt och resten av löken.

TIPS: Tarten går bra att göra dagen innan och värmas innan servering. Värmen ska vara låg och tarten rättvänd, dvs med smördegsbotten nedåt.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut