Temat fortsätter

Temat: Ylva grillar grönt fortsätter. Idag men ännu en favorit, grillade morötter med sötstark glaze. Grymt gott till kyckling eller med en kräm på yoghurt och färskost.

Helgrillade morötter med lönnsirapsglaze och sesamfrön

Söta morötter med en krispig yta och en söt stark glaze. Morötterna blir bäst om de grillas på indirekt värme under lång tid. Morötterna och glazen är goda till kyckling och fläsk. Grillad citron är gott att pressa över.

4-6 portioner som tillbehör

2 knippen färska morötter
3 msk rostade sesamfrön
olja till grillning
flingsalt
körvel eller koriander till garnering

Lönnsirapsglaze
2 vitlöksklyftor
30 g smör
1 dl lönnsirap eller vanlig sirap
2 msk socker
3 msk färskpressad apelsinsaft
2 tsk japansk soja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk riven ingefära

Börja med glazen. Finhacka vitlöken. Koka den mjuk med smöret i en kastrull på medelvärme ca 5 min. Tillsätt alla övriga ingredienser och koka samman ca 10 min tills glazen tjocknat. Låt svalna.

Pensla morötterna med olja och grilla på indirekt värme ca 30 min tills de är mjuka. Pensla med glazen mot slutet av grillningen. Strö över sesamfrön, flingsalt och garnera med färska örter.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut