Frossa i friterat!

Om det är någon gång man med gott samvete kan frossa i friterat så är det med friterade grönsaker. En lyxig förrätt att bjuda på när det är säsong för färska bönor och man vill frossa. Som plus är rätten även vegetarisk.

Tempurabönor med ingefärsdipp
Pankoflingor är asiatisk ströbröd som du hittar i den asiatiska hyllan, Hittar du den inte så går det bra att utesluta men ta helst inte vanligt ströbröd. Det smakar inte så gott. Furikake är en japansk frömix som går att ersätta med sesamfrön.
4 förrättsportioner

Tempurabönor
500 g blandade bönor, t ex långbönor, brytbönor, sugarsnaps och sockerärtor
1-2 liter olja till fritering
1 äggula
2,5 dl vetemjöl
3 dl iskallt vatten
1 dl pankoflingor till panering
Strimlade rädisor och Furikake eller svarta sesamfrön till garnering

Blanda samman ingredienserna till ingefärssåsen. Ansa och noppa bönorna. Ta ut dem ur bönskidorna om det behövs, t ex om du använder bondbönor. Hetta upp oljan till ca 180 °. Blanda försiktigt samman äggula, vetemjöl och iskallt vatten till tempurasmeten. Vispa ej. Ställ kallt. Lägg i 1 isbit om du har. Häll upp pankoflingor på en tallrik. Doppa bönorna i tempurasmeten och därefter i pankot. Fritera ca 5 minuter tills de är krispiga och lätt gyllene. Låt rinna av på hushållspapper. Toppa med sesamfrön eller furikake och rädisor. Servera med ingefärsdipp.

Ingefärsdipp
2 msk ingefära, riven
0,75 dl ljus soja
0,5 dl mirin eller sockerlag
½ lime, saft från

TIPS:
Har du inte någon termometer går det bra att kolla temperaturen på friteringsoljan genom att lägga en bit bröd i oljan. Blir den snabbt gyllenbryn är oljan lagom varm. Glöm inte att ha locket i närheten av kastrullen.

 Skriv ut