Texmex de luxe

Mannen ville lära sig att fritera och gjorde kyckling till middagen i går. Oj, vad mycket olja det går åt sa han. Tja, det är så när man friterar sa jag. Jag äter rätt nyttig mat i allmänhet så mig gör det inte något att fritera mat emellanåt, bara det inte blir för ofta. Det är till och med ganska bra att göra det själv hemma så man ser hur mycket olja det går åt. Då blir det inte lika roligt att äta friterad mat ofta på restaurang. På samma sätt som det är bra att koka egen sylt eller marmelad så man ser hur mycket socker det går åt.

I alla fall så blev den pankofriterade kycklingen jättegod. Till kycklingen gjorde jag ett gott lime- och pepparsalt. Tvätta och riv 1 limefrukt fint och blanda med salt och nymalen svartpeppar. Den skäggade limen blev fulfin som garnering men det känns bra att använda hela limefrukten. Som ett alternativ kan man ta limesaft istället för apelsinsaft till dressingen men då öka mängden honung något. Så blir du riktigt resursklok.

Som vanligt gjorde vi plickeplock med tortillabröd, guacamole, salsa, smulad fetaost (en osalt mild variant eller oäkta feta, sk. vitost) och en fräsch sallad till. Salladen gjorde jag ungefär som den här fast jag hade vaniljpulver i dressingen. Pulvret måste vara av det äkta slaget och inte vaniljsocker. Istället för dijonsenap kan man ta lite hackad chili, gärna färsk men inlagd jalapeno funkar också. Supergott, jag lovar.

Vitkålssallad med pumpafrön och vaniljdressing

1 klyfta vitkål
2 morötter
3 stjälkar selleri
1 salladslök
0,5 kruka koriander
3 msk pumafrön, rostade

Dressing
0,5 st apelsin, saften från
2 msk olivolja
2 tsk honung
1 tsk dijonsenap
1 krm äkta vaniljpulver
salt, svartpeppar

Strimla kålen fint, gärna med osthyvel. Skala och grovriv moroten. Skär sellerin i mycket tunna skivor och strimla salladslöken. Blanda samman ingredienserna till dressingen. Krydda med salt och peppar.
Hacka koriandern, även stjälkarna. Blanda grönsaker och dressing och strö över hackad koriander och pumpakärnor.

 Skriv ut