En favoritsallad

Foto: Lennart Weibull

Det här är en riktig favoritsallad men så gillar ju verkligen thailändska smaker och sallader. Smakerna har jag lånat från papayasalladen Som Tam fast istället för att göra den på grön omogen papaya som är influgen från Thailand gör jag den på svensk vitkål. Gott hela året om men självklart också till grillat.

Thailändsk coleslaw med jordnötter
Fräsch råkostsallad med smaker som påminner om thailändska papayasalladen “Som Tam”.

300 g färsk vitkål
1 morot
1 vitlöksklyfta
1 röd chilifrukt t ex spansk peppar eller en starkare thaichili
1 msk socker
3 msk färskpressad limejuice
2 1/2 msk fisksås
4 msk rapsolja
1/2 kruka hackad koriander
3 msk grovhackade, torrostade jordnötter

Finstrimla vitkålen. Skala och grovriv moroten. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Blanda vitlök, chili, socker, limejuice, fisksås och olja i en bunke. Rör tills sockret lösts upp.
Blanda kål och morot med dressingen. Tillsätt koriandern. Strö över jordnötterna.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Ica Buffé

 Skriv ut